Miniszteri tanácsadó: május első-második hetében tetőzhet a járvány

Már arról beszélnek, hogy a nyár közepére visszaállhat a megszokott élet.

„A számításaink szerint bízunk abban, hogy május első-második hetére elérjük a tetőzést, ez pedig azt jelenti, hogy utána lassan elkezdhet konszolidálódni a helyzet”

nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kollár Lajos érsebész, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri tanácsadója. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök napra pontosan bedobta a május 3-át várható tetőzésnek, ezt később Müller Cecília országos tisztifőorvos is megismételte.

Kollár a Magyar Nemzetnek most arról is beszélt, azért van szükség a kórházi ágyak felszabadítására, hogy ha berobbanna a járvány, nehogy ellátás nélkül maradjon egyetlen beteg is. Adódhatnak váratlan események, mint például a Pesti úti idősotthonban, ezek felboríthatják az előrejelzés szerinti készültséget – magyarázta.

A miniszteri tanácsadó úgy véli, nagyjából egy hétre előre lehet biztosabb számokat mondani, két-három hétre előre csak valószínűsíthető adatokat. A tetőzés után lassan elkezdhet majd konszolidálódni a helyzet, reményeik szerint a nyár közepére visszaállhat a megszokott élet.

Kapcsolódó hírek