Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Müller Cecília: fontos az orvosok és a hozzátartozók együttműködése a hazaküldött betegek ügyében

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én. Fotó: MTI/NNK

Fontos az együttműködés az orvosok és a hozzátartozók között a koronavírus-járvány miatt a kórházból hazabocsátott betegekkel kapcsolatban – magyarázta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília közölte, hogy az idősotthonokban zajlik a járványügyi ellenőrzés, kiemelt figyelmet fordítanak a magasabb létszámú intézményekre. Ez azonban nem kizárólag ellenőrzést, hanem segítségnyújtást is jelent,

A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy ezekbe az intézményekbe már jelentős mennyiségű védőeszközt szállítottak ki. Példaként említette, hogy budapesti intézményeknek a Fővárosi Kormányhivatal 36 800 kesztyűt és 262 600 maszkot osztott ki, a jövő héten pedig újabb egyéni védőeszközöket juttatnak el hozzájuk.

A tisztifőorvos újságírói kérdésre elmondta, összesen 12 idősotthonban jelent meg már országosan a koronavírus, három esetben nagyobb számban vannak betegek, a többi intézménynél néhány fertőzöttről lehet beszélni. Elmondta, az idősotthonokban eddig 31 fő halt meg a járvány miatt.

„Ez egy rendkívül érdekes egy jószág, ez a vírus”

– mondta Müller Cecília annak kapcsán, hogy Dél-Koreában kiderült, 141 olyan embernél mutatták ki a koronavírust, akik egyszer már kigyógyultak belőle. A tisztifőorvos szerint még zajlanak a kutatások, azt tudni lehet, hogy a fertőzésen átesőknél termelődik némi ellenanyag, de nem tudni, hogy ez mekkora védettséget ad. Lehetséges az újbóli megfertőződés, így óvatosnak kell lenni – tette hozzá.