Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Itt a lista, hol mennyi kórházi ágyat kell felszabadítani vasárnapig

Országosan 36 ezer kórházi ágyat kell szabaddá tenni, hivatalosan azért, hogy ha Magyarországon is tömeges szakaszba ér a koronavírus-járvány, legyen kapacitás a betegápolásra. Müller Cecília szerdán, az operatív törzs sajtótájékoztatóján ennek kapcsán megértést kért a kórházaktól és a hozzátartozóktól.

Első ütemben, április 19-ig a 32 900 ágyat kell felszabadítani országosan, mely az ágykapacitás 50 százaléka, ezt kell majd 60 százalékra, 39 500-ra növelni a következő fázisban.

A koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldalon szerda este megyei bontásban közzétették, hol mennyi ágynak kell megüresednie. Eszerint például Budapesten vasárnapig 8344 ágynak kell felszabadulnia, a következő fázisban pedig el kell érni a 10013 fekvőhelyet.

korhazi_agy_lista

Forrás: koronavirus.gov.hu

A kórházak megkapták az intézményükre vonatkozó megcélzott ágyszámot, ugyanakkor egy-egy megyén belül – a megyére előírt ágykapacitást megtartva – a kórházak egymás közötti átcsoportosításra is lehetőséget kapnak. Az, hogy egy beteget haza lehet-e küldeni, vagy sem, orvosi döntés.

Hogy a hazaküldött betegek közül valójában hányaknak sikerül családjuk, vagy valamilyen más körben ápolást, elhelyezést találniuk, az majd a jövőben fog kiderülni – ha egyáltalán.