Donald Trump megszünteti a WHO pénzügyi támogatását

Korábban azt mondta, a koronavírus csak a demokraták hoaxa; most már úgy véli, egyenesen a WHO tehet róla.

Donald Trump megszünteti a WHO pénzügyi támogatását

Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden Washingtonban, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert

szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.

Az amerikai elnök a Covid-19 járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a világszervezetet a járvány ügyében tett lépései miatt.

Donald Trump arról is magyarázott, szerinte „a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról”. Hozzátette: az amerikai kormányzat átfogó vizsgálatot folytat arról, hogyan kezelte a WHO a világjárványt.

Nem most van itt az ideje

António Guterres, az ENSZ főtitkára kedden éjjel kiadott közleményében úgy fogalmazott: „nem most van itt az ideje” a WHO anyagi erőforrásai megkurtításának. Rámutatott, hogy a koronavírus-járvány „példa nélkül álló az életünkben és példa nélküli választ igényel”.

Az Egészségügyi Világszervezettel kapcsolatos döntést az Amerikai Orvosok Szövetsége is bírálta. Patrice Harris, a szervezet elnöke „rossz irányba tett veszélyes lépésnek” minősítette, és kérte, hogy Trump gondolja át a döntést.

Trump sajtótájékoztatójával szinte egy időben Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke levelet intézett a demokrata párti képviselőkhöz. Ebben a többi között azt írta nekik: „ne vegyenek tudomást a hazugságokról”, „tartsanak ki az igazság mellett”. Pelosi megismételte egyes demokrata párti politikusok állításait, amelyek szerint Donald Trump nem vette figyelembe a járvánnyal kapcsolatos korai figyelmeztetéseket, és a járvány féken tartására hozott intézkedései is „elégtelenek” voltak.

Emlékezetes, Trump még alig egy hónapja is azt hangoztatta, hogy

a koronavírus csak a demokraták kitalációja, amivel el akarják mozdítani.

Kapcsolódó hírek