Karácsony Gergely dokumentumokat hozott nyilvánosságra a kormányzati uszítókampányra válaszul

Állítja, a kormányhivatal adta írásba, hogy „szakmailag nem indokolt” az idősotthonba visszakerülő betegek tesztelése.

Egy lakót szállít el védőruhába öltözött mentő a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én.
Egy lakót szállít el védőruhába öltözött mentő a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Péntek reggelig hét beteg halt meg a Pesti úti idősotthonban elszabadult koronavírus-fertőzés miatt, és estére már 182 gondozottat szállítottak kórházba. Orbán Viktor és a nyúlványaiként működő médiatermékek – beleértve az operatív törzset is – mindent bevetettek, hogy az ügyet Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyakába varrják, mondván: az ellenzék még egy idősotthont sem képes működtetni, és különféle szabálytalanságokat is találtak.

Karácsony Gergely azonban péntek este a Facebook-oldalán négy olyan dokumentumot is nyilvánosságra hozott, melyek szerinte a kormány felelősségét bizonyítják.

„Bár szerintem továbbra is a járványt és a nyomában keletkező gazdasági és szociális válságot kellene felelősen kezelnie a kormánynak, és nem a politikai ellenfelet legyűrni hazug lejáratással – de úgy tűnik, vannak, akik ezt másként gondolják”

– írta Karácsony.

Akkor hát derüljön ki, hogyan kerülhetett a koronavírus-fertőzés a budapesti idősotthonokba.Bár szerintem továbbra is a…

Posted by Karácsony Gergely on Friday, April 10, 2020

Az első három irat a főpolgármester szerint arról tanúskodik, hogy három hete kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

A negyedik, Karácsony szerint „a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb dokumentum” annak kapcsán született, hogy egy idősotthon vezetője szintén arra kérte a kórházat, csak negatív teszttel küldjön vissza lakót az intézménybe.

„A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag (!) nem indokolt a beteg tesztelése ha másik intézménybe küldik őket. Csak hogy világos legyen, hogyan kerülhetett be a fertőzés a fővárosi idősotthonokba.

– magyarázta Karácsony Gergely, és felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul kezdje el az ország több mint 800 idősotthonában az ott élők és az őket ápolók tesztelését.

Kapcsolódó hírek