Müller Cecília azonnali intézkedéseket rendelt el a Pesti úti idősotthonban

Állítólag az orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, volt, aki be sem ment az intézménybe.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. Fotó: MTI/kormany.hu

Azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fővárosi önkormányzatot a Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedések miatt – írta a koronavirus.gov.hu péntek délután. Mint ismert, az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, 7 gondozott meghalt.

A kormányzati tájékoztatóoldalon most az olvasható, hogy az országos tisztifőorvos három azonnali intézkedést rendelt el, amelyek végrehajtására az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzatot kötelezte. Eszerint a Fővárosi Önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítani a folyamatos orvosi ellátást, amire azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk alapján állítólag komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával,

a szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, még csak az intézménybe se mentek be, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömeges lett a fertőzés.

A második azonnali intézkedés, amit végre kell hajtani, hogy azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie az ellátottakat gondozó és ápoló személyzetnek, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.

A harmadik rendelkezés, hogy az előírt fertőtlenítőszereket kell használni, azokat az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben, miután az országos tisztifőorvos a helyszíni szemle során tapasztalt szabálytalanságokat, és lejárt illetve nem megfelelő takarítószereket is észlelt az intézményben.

Kapcsolódó hírek