Bejelentette a kormány: a pártoknak, multiknak, bankoknak és az önkormányzatoknak is fizetniük kell a védekezési alapba

A védekezés jegyében egy füst alatt az ellenzéket is tovább nyírja Orbán megszorító csomagja.

A költségvetés korlátlanul biztosítja a forrásokat az egészségügyi védekezésre, eddig 380 milliárd forintot költött a kormány erre a feladatra – magyarázta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta a kormány megszorító csomagját.

Elhangzott, a kormány eddig 1345 millió forintot vont el, csoportosított át a tárcáktól. Létrehoznak egy, a gazdaság újraindításához kellő 1345 milliárdos, valamint egy járvány elleni védekezési alapot. A 663 milliós védekezés kapcsán közös teherviselésre kötelezik a pártokat, a multikat, a bankokat és az önkormányzatokat:

  • a párttámogatások 50%-át a járvány elleni védekezési alapba kell befizetni, ez 1,2 milliárd forint erre az évre;
  • a multiknak kereskedelmi különadót kell fizetni, 36 milliárd forintot várnak innen;
  • a bankoktól 55 milliárd forintra számítanak;
  • az önkormányzatoknak a gépjárműadót kell átirányítani a központi költségvetésbe, ez 34 milliárd forint lesz.

Az intézkedések április 15-től vagy május 1-től lépnek életbe.

Gulyás beszélt arról is, hogy az egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos, novembertől esedékes béremelésére is sor kerül idén, ez 81 milliárdos tétel. A néhány napja beígért bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatás az egészségügyiseknek (a technikai személyzetnek is) pedig a nyár elején jöhet, ez 70 milliárd forintot tesz ki.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt arról is, hogy 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, április elsejétől ráadásul drámaian emelkedik ez a szám,

napi 4000 fő a munkájukat elvesztők száma.

Kapcsolódó hírek