Orbán a Néppárt főtitkárának: „nekem erre nincs időm”

Orbán Viktor pénteken levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, miután a járvány leple alatt magának teljhatalmat intéző magyar miniszterelnök már világszerte téma, és ismét felmerült, hogy kiraknák a Fideszt a Néppártból.

„Világunk határozottan a feje tetejére állt. Mi, kormányfők és pártvezetők a világ minden táján arra összpontosítjuk erőnket, hogy kellő időben hatékony döntéseket hozzunk az emberéletek megmentése, állampolgáraink egészségének és biztonságának védelme érdekében”

– mesélte Orbán a levelében, azt is is írva a kritikákra: szavai szerint nehezen elképzelhető, hogy bármelyik állami vezetőnek ideje lenne „fantáziálnia” más országok szándékairól. Mint írta: manapság ez költséges luxusnak tűnik.

„Minden tiszteletem az Öné, de nekem erre nincs időm!” – írta Orbán Viktor, közölve, hogy bármilyen kérdés megvitatására nyitott, amint véget ér a jelenlegi koronavírus-világjárvány, mindaddig azonban minden idejét kizárólag arra fordítja, hogy magyar emberek életét igyekszik megmenteni, valamint arra, hogy az alaptörvény keretei között intézkedéseket készítsen elő a gazdasági és társadalmi talpra állás érdekében. „Azt javaslom, hogy mindannyian ugyanezt tegyük a saját országainkban” – zárta levelét Orbán Viktor.

Az tehát továbbra sem derült ki, hogy a magyar miniszterelnök más országok vezetőivel ellentétben miért csak úgy tud „életet menteni”, ha ehhez korlátlan, vég nélküli rendeleti kormányzást erőszakol ki magának.

Előző nap az Európai Néppárt 13 tagpártja írt levelet Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének, amelyben arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a koronavírus elleni védekezésről elfogadott magyar törvényben a kormányra ruházott, határozatlan idejű rendeletalkotási hatáskör ellentétes a párt alapelveivel és a liberális demokrácia, valamint Európa értékeivel. Úgy vélik, hogy Orbán Viktor arra használhatja a rá ruházott jogkört, hogy a kormány tovább szűkítse a civil szféra mozgásterét. Levelükben a Fidesz kizárását kérték a néppártból.

Kapcsolódó hírek