A Fidesz kizárását kezdeményezik a Néppártból

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi az Európai Néppártból a dán Konzervatív Néppárt elnöke, Soren Pape Poulsen, valamint az európai parlamenti delegációvezetője, Pernille Weiss. Döntésükről a Népszava szerdai cikke szerint tegnap hivatalos levélben értesítették Donald Tusk néppárti elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt.

Pernille Weiss a Népszavának elárulta, több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt, melyet sokan kritizálnak. Weiss szerint

a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy mennie kell.

Az EPP szabályai alapján a kizárást öt országból legalább hét tagpártnak kell indítványoznia a néppárt elnökéhez intézett levélben, hogy a javaslatot a döntéshozó fórum napirendjére tűzzék.

A Fidesz Néppártból való kizárásának szándéka nem új keletű, de az uniós pártcsalád eddig nem hozta meg ezt a döntést. Február elején az Európai Néppárt kongresszusán érvényben hagyták a Fidesz felfüggesztését, de ezen kívül nem történt semmi.

Kapcsolódó hírek