Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Belföld

Mészáros Lőrinc a verseny nélkül elnyert állami megbízásokról: „Ezt minden magyar vállalkozó nevében kikérem magamnak”

Belföld

Pánik a Karmelitában, vasárnap egész nap üléseztek Rogánék

Államtitkár: sztrájkolhatnak a tanárok, de csak munkaidő után

Harta ViktorHarta Viktor

Csak akkor engedné meg a munkabeszüntetést pedagógusoknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ha a gyermekfelügyelet biztosítása mellett az első négy-öt órájukat is megtartják – értesült a Népszava a nem mindennapi gáláns ötletről.

A lap szerint ezt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vetette fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőinek a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyaláson, melyet az érdekvédelmi szervezet még vitaalapnak sem tekint.

„Örüljenek ennek is”

Az egyeztetésen téma volt a Kásler Miklós által bejelentett tíz százalékos ágazati pótlék is. A PDSZ szerint ennek mértéke és módja is elfogadhatatlan, mert szerintük súlyos bérfeszültséget fog okozni, mivel az intézményvezetőknek juttatott „ösztönzési keresetkiegészítéssel” egy iskolaigazgatónak önmagában csak a pótléka is magasabb lehet, mint egy nem pályakezdő pedagógus bére, másrészt a bejelentés egy már megkezdett egyeztetési folyamat közben történt. A PDSZ beszámolója szerint egyébként mindezen kifogásokra az volt az államtitkár reakciója, hogy

„örüljenek ennek is”.

A PDSZ kiszámolta, mennyi pluszpénzt jelent a 10 százalékos pótlékemelés. Az egyetemet végzett, pályakezdő, gyakornok besorolásúak illetménye július 1-től nettó 12-13 ezer forinttal nőhet. Így, adókedvezmények nélkül havi 155 ezer forint lesz a nettó fizetésük. Egy 29 éve pályán lévő, egyetemet végzett pedagógus nettó 280 ezer forintot, az ugyanilyen végzettségű igazgató nettó 380 ezer forintot, „ösztönzési keresetkiegészítéssel” nettó 448 ezer forintot kap – összegez a Népszava cikke.

A PDSZ hangsúlyozta, nem az intézményvezetők illetményét sokallják, hanem szerintük az a gond, hogy a beosztott pedagógusok, illetve a pedagógusi munkakörben foglalkoztatott munkavállalók – például szakszolgálati dolgozók –, azon belül a pályakezdők bére alacsony.

A sztrájkbizottsági egyeztetésen az is elhangzott, hogy a kormány változtatna a tanárok jelenlegi 22-26 órás heti munkaidején. Két lehetséges ötlet merült fel: vagy egy heti 22-24 óra neveléssel-oktatással lekötött munkaidő, vagy egységes, heti 24 óra kötelező óraszám jöhet szóba.

Ez is érdekelhet

Tüntetés készül – Diákok üzentek az Orbán-kormánynak: „Basszák meg!”

Felmondott a státusztörvény miatt, buszsofőr lett nettó 5-600 ezerért a Földes Ferenc Gimnázium tanára

Végkielégítésükkel zsarolná a kormány a státusztörvény miatt felmondó tanárokat

Orbán a KRÉTA-rendszeren keresztül üzent a szülőknek

Törley Katalin: Lökdöstek, megütöttek, lekurváztak Orbán rajongói március 15-én

Kamuzott a miniszter, mégsem lesz ingyen a jogosítvány a középiskolásoknak