Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Orbán megtekintette a kerítést, és megszervezett invázióról beszélt

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatása során 2020. február 13-án.
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatása során 2020. február 13-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás

– riogatott Orbán Viktor csütörtökön Röszkén, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel megtekintette a határkerítést. A magyar miniszterelnök úgy tudja, itt nemcsak a magyar, hanem a szlovák határt is védik. Ez nehéz munka, amit nehezen tudnánk elvégezni segítség és a szövetségeseink nélkül – magyarázta, megköszönve Szlovákia támogatását.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Peter Pellegrini szlovák kormányfő beszélget a röszkei tranzitzónában tett látogatásuk során 2020. február 13-án.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Peter Pellegrini szlovák kormányfő beszélget a röszkei tranzitzónában tett látogatásuk során 2020. február 13-án.Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán szerint amit a nemzetközi sajtó képeiből látni, nem fedi a valóságot, mivel 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek, és szerinte Európában tilos ezt mondani,

de ez egy „megszervezett invázió”.

Beszélt arról is, azért csődítette ide a szlovák kollégáját, mert az utóbbi időben megváltozott a helyzet, radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma, idén több mint ötezer ilyen eset történt, és szervezett csoportok is érkeztek, nemcsak egyedi akciók voltak. Most százezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába – magyarázta.

Tessék szépen kopogtatni!

Kérdésre a kormányfő közölte: a határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, „bekopogtat”, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, és majd lefolytatnak egy eljárást. Aki ezt az utat választja, annak a tranzitzónában kell várnia a jogi eljárás végéig, addig kap ellátást, és kedvező elbírálás esetén beléphet, máskülönben el kell hagynia a zónát, amely Magyarország felé zárt, Szerbia felé pedig nyitott – mondta.

Orbán szerint „ha mindenki így viselkedne, szép lenne az élet”, de a többség nem ezt teszi, hanem illegális utat választ. Az utóbbi időben csoportosan is megrohamozták a kerítést, idén először lőni is kellett a levegőbe, újságolta.

A miniszterelnök arról is beszélt, a titkosszolgálat folyamatosan nyomon követi az eseményeket, látják, ahogy szervezik a migránsok mozgását, „ngo-nak nevezett félig embercsempész szervezetek” állnak mögöttük sok pénzzel és jelentős logisztikai képességekkel. A legtöbb konfliktus szervezett csoportokkal van – magyarázta, ismét elpanaszolva, hogy Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk, mert „mi rossz listára vagyunk felírva”. Magyarország elsőként épített kerítést, ezért „mi vagyunk a főbűnösök” – méltatlankodott Orbán.