Baleset

Súlyos baleset az Esztergom Rallyn: nézők közé csapódott egy autó, legalább 4-en meghaltak, sok a sérült

Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Baleset

Súlyos baleset Tatán: terhes anyuka hajtott ki egy mentő elé, két mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Kimondta a bíróság: jogsértő volt a kormányzati médiabirodalom összeterelése

Harta ViktorHarta Viktor

Eljárási hiba miatt törölte a Fővárosi Törvényszék a Gazdasági Versenyhivatal határozatát, mellyel anno zöld utat adtak a kormánypárti médiakonglomerátum, a Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítvány (KESMA) létrejöttének. Emlékezetes, ez volt az a sajtótörténeti színjáték, amikor a különféle kormánybarát strómanok „felajánlották” a többnyire propagandamédiáikat, hogy aztán Orbán Viktor rögtön nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítse a hozományt.

A GVH döntését, mely 2018. november 26-án jóváhagyta a KESMA tulajdonszerzését ezekben a társaságokban, a Társaság a Szabadságjogokért és a Szabad Pécs támadta meg a bíróságon.

A TASZ közleménye felidézi: a GVH azután engedélyezte a KESMA tulajdonszerzését, hogy a kormány egy rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az üzletet, ezzel kizárva a versenyjogi vizsgálatot. A hivatal a saját hatáskörének hiányára hivatkozva le is zárta az eljárást, és igazolta, hogy nem áll fenn olyan körülmény, ami miatt vizsgálatot kellene lefolytatnia az összefonódás előtt.

A Fővárosi Törvényszék viszont most megállapította, hogy

a GVH semmilyen érdemi vizsgálatot nem folytatott, és még az összefonódást nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánító kormányrendeletre sem hivatkozott, így jogsértően adott ki hatósági bizonyítványt.

A bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a GVH azzal érvel, hogy nincs hatásköre eljárni, akkor a hatósági bizonyítvány – mely megléte az egyik jogi feltétele annak, hogy a KESMA tulajdonszerzését a cégbíróságon bejegyezhessék – kiadására sem jogosult.

A bíróság leszögezi, erre a bizonyítványra akkor is szükség volt, amikor a KESMA 2019 szeptemberében 11 cégét olvasztotta be a szintén tulajdonában lévő Mediaworks Zrt-be. A dokumentum bíróság általi megsemmisítése azt jelenti, hogy ezen ügyletek jogszerűsége is kérdéses.

A döntés értelmében tehát a GVH-nak újra le kell folytatnia az összefonódás bejelentésével kapcsolatos eljárást, ki kell alakítania jogi álláspontját, és az annak megfelelő formában és tartalommal, kellő indokolással ellátva kell lezárnia a vizsgálatot.

Máris reagált a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal közleményben reagált a fejleményre. Ebben a hatáskörük hiánya miatt visszautasították az új vizsgálat lefolytatását, és utalnak arra, hogy jogi anomália van az ügyben. Hangsúlyozták, az ítélet szerintük azt erősítette meg, hogy a GVH nem vizsgálhatta versenyjogilag a KESMA-fúziót, a nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítés kivételt jelent a versenytörvény hatálya alól.

Az Mfor.hu arról ír, elképzelhető, hogy az ellentmondást az Alkotmánybíróságnak kell majd feloldania.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Jönnek a vármegyei újságok: megkezdődött a megyei propagandalapok átnevezése

Letiltotta a kormányközeli Mediaworks hirdetéseit a Facebook

Mélyrepülésben a magyar sajtószabadság: Panamában is jobb a helyzet

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter