Mélyrepülésben a magyar sajtószabadság: Panamában is jobb a helyzet

14 helyet zuhant Magyarország egy év alatt azon a listán, mely a világ országait rangsorolja a sajtószabadság helyzete szerint.

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságírószervezet felmérése nyomán készült összesítést Norvégia vezeti, majd Finnország, Svédország, Hollandia, Dánia, Svájc, Új-Zéland, Jamaica és Belgium következik. A 180 országot tömörítő rangsorban

hazánk a 87. helyen szerepel, 14 hellyel visszaesve a 2018-as állapotokhoz képest.

Az indoklás szerint Orbanisztán sajtóállapotainak romlásában a tavaly életre hívott, majd rögtön nemzetstratégiai jelentőségűvé, ezáltal támadhatatlanná tett fideszes médiagépezet, a KESMA is szerepet játszik.

A hvg.hu felidézi, hogy a Riporterek Határok Nélkül már a KESMA létrejöttekor is arra figyelmeztetett, hogy a szervezet fenyegetést jelent a médiapluralizmus továbbélésére Magyarországon.

A magyar sajtószabadság rombolására pedig a legfrissebb példa a tegnapi hír, miszerint a Mészáros Lőrinc közelébe került a Mahir egyoldalúan felbontotta a HVG Kiadó Zrt.-vel azt a szerződést, melynek keretében 40 éve minden héten láthatók voltak a HVG hetilap friss címlapjai az utcai hirdetőoszlopokon.

Kapcsolódó hírek