Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Mire készülnek? Módosítaná a Btk.-t a Fidesz, hogy bátrabban lehessen gyalázkodni, rágalmazni a médiában

Azt szeretnék, hogy a rágalmazó, becsületsértő médiamunkásokat büntetőjogilag ne lehessen felelősségre vonni.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a Megafon nevű kormánypárti propaganda- és lejáratócsapat rendezvényén.
Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a Megafon nevű kormánypárti propaganda- és lejáratócsapat rendezvényén. Fotó: Facebook/Kocsis Máté

Módosítaná a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó paragrafusait a sajtótermékek és médiaszolgáltatás esetében a nagyobbik kormánypárt.

A Kocsis Máté (Fidesz) frakcióvezető és Halász János (Fidesz) frakcióvezető-helyettes által jegyzett, kedden benyújtott módosítás alapján a jövőben nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt, aki

a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

A javaslat indoklásában a két politikus kiemelte, hogy a módosítás a közügyek szabad megvitatásánál, a sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján történő elkövetésnél dekriminalizációt hajt végre. Ez nem azt jelenti, hogy az efféle jogsértések szankcionálása elmarad, hanem azt, hogy a jogalkotó a közügyek szabad megvitatását olyan fontos értéknek tartja, amely esetén elegendő a polgári jogi – és egyéb közigazgatási – szankcionálás fenntartása – magyarázták.

Valójában a cél inkább az lehet, hogy a tömegével pereket veszítő, helyreigazításokat megtagadó, a bírósági ítéleteket, végrehajtásokat semmibe vevő lakájsajtó a jövőben még zavartalanabbul hazudhasson.

A Btk. jelenleg a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja, míg ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít akkor egy évig, ha nyilvánosságra hozza akár három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A becsületsértés esetén egy évig tartó szabadságvesztés szabható ki.

Kapcsolódó friss hírek