Kiengedhetik a börtönből a skálás gyilkost

Jól viselkedett, szakmát szerzett és annyi pénzt összeperelt a rossz börtönkörülmények miatt, hogy az még a lakhatását is fedezi.

Bene László, a „skálás gyilkos”.
Bene László, a „skálás gyilkos”.

Első fokon engedélyezte a bíróság az egyik „skálás gyilkos”, Bene László feltételes szabadságra bocsátását, de az ügyészség fellebbezése miatt a döntés még nem végleges, az elítélt szabadon bocsátására így egyelőre nem került sor.

Bene László lelkén négy ember halála szárad: a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek. Bene társa, Donászi Aladár 2001-ben a börtönben öngyilkos lett.

Együtt rabolták ki például 1992-ben a Budai Skála áruház pénzszállító autóját, megölve közben egy egyetemistát, lőgyakorlatozás közben pedig két vadász életét oltották ki.

A Szegedi Törvényszék mostani közlése szerint a bíró a keddi tárgyaláson megállapította, hogy az elítélt fogva tartásának jelentős része alatt a büntetés-végrehajtási intézet rendjét betartotta, kifogástalan magatartás tanúsított. Szakmát szerzett, szabadulása után munkáltatása biztosított.

Bene László kifejezte megbánását, a részére alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt korábban jogerősen megítélt kártalanítás összege fedezi szabadulása utáni lakhatását, valamint a sértett hozzátartozóinak önként kártérítést fizet

– közölte a törvényszék.

A Legfelsőbb Bíróság egykori döntése az volt, hogy az elítélt legkorábban 20 év után bocsátható feltételes szabadságra, ez az időtartam 2014-ben telt le. A bíróság legutóbb 2018-ban döntött a férfi ügyében, és akkor még nem helyezte feltételes szabadságra.

Kapcsolódó hírek