A bíróság jó apának látta a férfit, aki megölte gyermekeit Győrben

„Jövőképe pozitív, optimista.”

Rendőrautó 2019. december 15-én Győr egyik ipari telephelyén, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyermek, egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú, valamint apjuk holttestét találták meg a rendőrök.
Rendőrautó 2019. december 15-én Győr egyik ipari telephelyén, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyermek, egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú, valamint apjuk holttestét találták meg a rendőrök. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

„2016. májusában a férj egy kalapáccsal lépett alvó feleségéhez és többször a fejére sújtott vele, úgy hogy a szerszám nyele is eltörött. Közben csitította az asszonyt, hogy ne kiabáljon, mert felébrednek a gyerekek. A bíróság a férfit 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, jó magaviselete miatt néhány hónapja szabadult”

ezt írja a 112 Press arról a férfiról, aki a hétvégén Győrben megölte nevelt lányát és saját fiát, majd magával is végzet.

A szeptemberben szabadlábra helyezett férfival kapcsolatban a Szombathelyi Törvényszék hétfői közleménye is megerősíti, a gyermekgyilkost még 2017-ben ítélték öt év börtönre, miután

2016 májusában kalapáccsal támadt feleségére, és megpróbálta egy szikével megölni a nőt,

életveszélyes sérüléseket okozva neki. Előzményként házasságuk megromlását hozta fel a törvényszék, megjegyezve, hogy a férfi alkalmanként ivott, a nőnek viszonyai voltak.

Az igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a férfi a bántalmazás idején tudatzavaros volt, lényegében nem tudta, mit csinál. A szakértők nem tartották valószínűnek, hogy újabb bűncselekményt követ el, 2019 szeptemberében pedig pártfogó felügyelete mellett feltételes szabadságra bocsátották.

A férfi Szombathelyről Győrbe költözött, mely szintén csökkentette annak veszélyét, hogy ismét bűncselekményt követne el családja ellen. Időközben, 2019 nyarán felbontották a férfi és a nő házasságát, a felek közös felügyeleti jogban állapodtak meg a gyermekeket illetően, akik az anyánál maradnak. A törvényszék szerint a gyermekek rendszeresen látogatták a férfit a börtönben, kapcsolatuk rendeződött.

A bontóperrel párhuzamosan folyó, az ügyész által indított szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében indított perben a járásbíróság 2019. június 20-án hozott ítéletet, amelyben megszüntette a férfi szülői felügyeleti jogát azzal, hogy jogosult a gyerekekkel való kapcsolattartásra. Ezt a döntést az ügyész tudomásul vette, az anya a férfi mellett állt ki.

A járásbírósági döntés alapját többek között egy igazságügyi pszichológus szakértői vélemény képezte, amely szerint nem merültek fel olyan pszichológiai szempontok, amelyek az alperesi apa (elítélt) szülői felügyeleti jogának megszüntetését indokolná.

„Az alperes érzelmileg kötődik a gyermekeihez, a gyermekek életében születésüktől aktívan részt vett. Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak. Az apa személyiségében jelenleg olyan kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Jövőképe pozitív, optimista. Szülői felelősségét hangsúlyozza. Alperes feltehetően szabadulása után mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja és szeretettel foglalkozik velük. A szülők és a gyermekek valamennyien arra vágynak, hogy működőképes kapcsolattartás legyen az apa és a gyermekek között”

– állt a szakvéleményben. A bíróság a perben több tanút is meghallgatott, akik egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy a fogvatartott nagyon jó apa, a gyermekek szorosan kötődtek hozzá. Ugyanilyen tartalmú volt a gyermekekkel kapcsolatban készült pedagógiai jellemzés is. Ezt követően a szülők együtt rendezhették, szabályozhatták a közös gyermekeikkel való kapcsolattartás tartalmát.

Egészen tegnapig, amikor a férfi a három vele tartózkodó gyermekből kettőt megölt, majd magával is végzett.

Kapcsolódó hírek