Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Népszava: a kormány Budapest pénzügyi kivéreztetésére készül

Uniós források nélkül maradhat Budapest a következő ciklusban – írja a Népszava egy, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által készített prezentációra hivatkozva, mely azt mutatja be, hogy a tervel szerint miként használná fel Magyarország a 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait.

A lap által megszerzett dokumentumból az derül ki, hogy az új struktúra a stabilan fideszes Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintené, a kormány a teljes támogatási keret egyötödét fordítaná területileg meghatározott támogatásokra. Úgy tudni, Budapest egyetlen szó erejéig szerepel a tervezetben, leginkább csak „kipipálandó tételként”.

A Népszava több helyről megerősített információkra hivatkozva azt írja, a prezentációt decemberben már bemutatták Brüsszelben.

A lap megjegyzi, ha az Orbán-kormány a fentiek szerint jár el, akkor a jövőben az eddigi 10 helyett 3 operatív program indulna csak:

  • a Versenyképes Gazdaság (VGOP) és a Versenyképes Infrastruktúra Operatív Program (VIOP) a teljes támogatási keret 43-43,
  • a Megújuló Emberi Erőforrások Operatív Program (MEEOP) pedig a 14 százalékát kapná.

A VGOP főként vállalatokat és a kutatás-fejlesztést támogatná, a VIOP-ból pedig többek között a városi közlekedés, a vasút, a közutak, a környezetvédelem és a megújulóenergia-szektor fejlesztéseit támogatnák.

A prezentációhoz egyébként két térkép is készült, melyek azt mutatják, hová szánják a pénzt. Az egyiken szinte kizárólag leszakadó térségek vannak, a másik célterületi térképen viszont olyan turisztikai régiók vannak megjelölve, mint a Balaton, a Duna-kanyar, a Fertő-tó vidéke, a Felső-Tisza és Tokaj, illetve a Hortobágy és Debrecen. A Népszava ez utóbbi kapcsán rámutat, errefelé gőzerővel zajlik a kormány- és Orbán-közeli érdekeltségek, a Mészáros Lőrinc birodalmához tartozó cégek területfoglalása, például a Balatonnál és Tokaj környékén.

ITM: a kormány semmilyen forrást nem vesz el

A Népszava cikke után közleményt adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium, melyben Brüsszelre mutogatva azzal cáfolnak:

a kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg.

Állításuk szerint a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, leginkább azért, mert a 2021-2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás, az Európai Bizottság és a tagállamok álláspontjai távoliak. Apró különbség, hogy a Népszava sem konkrét, már megszületett „megállapodásról” írt, hanem egy a lap birtokába jutott, ilyen tartalmú minisztériumi tervezetről.

Budapest ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz – írta még az ITM, megjegyezve, a Magyarországnak járó forrásokat éppen Brüsszel akarja elvenni a kohéziós alap tervezett, igazságtalan csökkentésével.

A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb tagállamok a közép-európai országok rovására kapjanak többet a közös költségvetésből – áll a közleményben.