Videón, ahogy rakétatalálat éri az ukrán utasszállítót

Videót közölt a New York Times, melyen állítólag azt látni, hogy rakétatalálat éri a teheráni reptérhez közeli Parand felett azt az ukrán utasszállítót, mely 167 utassal és 9 fő személyzettel zuhant le szerdán.

A lap a videón látható környezetet műholdfelvételekkel, valamint a gép repülési útvonalával aprólékosan összevetve arra jutott, hogy a felvétel valódi.

Az látható rajta, amint a rakéta eltalálja a gépet, a nagy távolság miatt 10 másodperccel később már a detonáció hangja is eljut a felvételt készítőig, majd pedig a gép becsapódásának hangja hallható. Megjegyzik, a Boeing 737-es nem robbant fel azonnal a találat után, visszafordult a reptér felé, afelett detonált.

A Bellingcat oknyomozó lap szintén részletesen elemezte a látottakat, és ők is ugyanarra az eredményre jutott, mint a New York Times, hogy a képsorok valódiak.

Korábban több amerikai titkosszolgálati forrás is azt állította, hogy egy eltévedt iráni rakéta miatt zuhant le a gép, a baleset helyszínén állítólag egy orosz gyártmányú Tor légvédelmi rakéta maradványaira bukkantak.

Kapcsolódó hírek