Áder a kulturális törvényt is aláírta

Produktív napja van ma Áder Jánosnak: a hvg.hu vette észre, hogy a köztársasági elnök a tb-, valamint a szájzártörvény után a kulturális törvény módosítását is rendben találta, és megküldte kihirdetésre.

Az új, végül kissé finomított kulturális törvény ellen korábban ezrek tiltakoztak a Madách téren, Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója keményen ki is osztotta a kormánypártokat. Az elutasítás viszont nem akadályozta meg Ádert, hogy aláírja a törvényt.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes arról beszélt, az új helyzet miatt a főváros akár arra is kényszerülhet, hogy átvegye – tehát állami támogatás nélkül működtesse – néhány színházát, ahol pedig erre nem lesz pénz vagy akarat, ott a kormánynak ezentúl lehetősége lesz beleszólni, kik vezessék az intézményt – írja a 444.hu.

A lap megjegyezte, az új törvény túlmutat a színházi szférán: létrehozza a stratégiai intézmények igazgatóiból álló Nemzeti Kulturális Tanácsot, amely „javaslatot tesz a kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára”, illetve „véleményezi és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket”.

Kapcsolódó hírek