Belföld

Azonnal lemondott Orbán minisztere a tegnapi csúfos kudarcuk után

Belföld

Súlyos hangfelvétel került elő Karácsony Gergelyről

Belföld

Magyar Péter már megszólalt: felrobbant a Facebook

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról egykori iskolájában, a győri Révai Miklós Gimnáziumban 2019. december 7-én.
Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról egykori iskolájában, a győri Révai Miklós Gimnáziumban 2019. december 7-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az „Elő a telóval” elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban – magyarázta Áder János volt fideszes köztársasági elnök, újabban „nagy környezetvédő” az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában, pénteken.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnáziumban arra hívta fel a figyelmet, hogy ma jóval többet fogyaszt az emberiség, mint amennyit lehetővé tesznek a Föld erőforrásai.

Ennek a demográfiai robbanás és annak következtében bekövetkező víz-, energia- és nyersanyagfogyasztás az oka – hangsúlyozta, hozzátéve: mai életminőségünk hosszú távú fenntartásához 1,7 Földre volna szükségünk.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt száz évben négyszeresére, több mint 8 milliárdra nőtt a világ népessége. A vízfogyasztás megkétszereződött, megháromszorozódott az energiafogyasztás, a nyersanyagok felhasználása pedig csupán ötven év alatt a négyszeresére nőtt.

A túlfogyasztás ösztönzésére pedig iparágak jöttek létre, ezért sok esetben olyan termékeket vásárolunk, amelyekre nincs szükségünk, és a szemétben kötnek ki.

Áder szerint egy év alatt a világon 57 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. Ezzel kapcsolatban beszélt az Elő a telóval elnevezésű, május végéig tartó használt elem- és mobiltelefon-gyűjtési akcióról, amelyben a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-hez leadott régi mobiltelefonokért cserébe levásárolható pontokat lehet kapni.

Egy-egy készülékből 41 féle értékes anyagot lehet visszanyerni – mondta Áder János. Példaként említette, hogy miközben egy tonna kőzetből csupán másfél gramm arany nyerhető ki, egy tonna mobiltelefon 350 gramm aranyat tartalmaz.

Szólt arról is, hogy július 1-től már 4000 helyen lesz visszaválható az alumíniumdoboz, a PET-palack és az üvegpalack a MOHU automatáinál. Ez annál is inkább fontos, mert például az alumíniumdobozok anyagának 95 százaléka újrahasznosítható.

Ez is érdekelhet: „Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Kapcsolódó hírek

Őrizetbe vettek egy újabb MSZP-s maffiózót, Óbuda alpolgármesterét

Nagy segítség a magyar családoknak: hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és az Aranyfácán sűrített paradicsom

Áder János védelmébe vette a magyarországi akkumulátorgyárakat

Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

26 tonna kerozint elégetve, különgéppel érkezett Novák Katalin a klímacsúcsra

Áder János szatírnak öltözött és még utoljára arról beszélt: fontos a teljesítmények elismerése

Elszabadultak az indulatok: lehazaárulózták a főispánt Debrecenben a környezetkárosító kínai akkumulátorgyáras fórumon

Zavartalanul építkezik Debrecenben a cég, amelynek vezetőit Kínában őrizetbe vették

Verekedésig fajult a vita a Debrecenbe tervezett környezetkárosító gyár közmeghallgatásán

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!