Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

„A kormány a magyar kulturális élet teljes szétverésére készül” – videón üzentek a Katona színészei

Akkora tömeg készül tüntetni a színházak függetlenségéért, hogy a hétfői budapesti megmozdulás helyszínét áttették a Madách térre – írják az eseményt szervező színházak a Facebookon.

A színházi dolgozók és szimpatizánsok azért vonulnak utcára, mert a kormány egy törvényjavaslattal

„beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot, megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát”.

„Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki” – olvasható a tüntetés adatlapján –, ehelyett Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető például már egészen odáig ment, hogy „zaklatószínházakat” emlegetett, azzal hergelve az erre fogékonyakat, mintha minden színházban általánosak lennének a szexuális zaklatások, és ettől a fertőtől csak Fidesz újabb diktatórikus törvénykezése menthetné meg a világot.

A színészek videóüzenetben kérik, hogy minél többen csatlakozzanak a tiltakozó akcióhoz. Üzent Pintér Béla, valamint társulatának tagjai: Pogány Judit, Kováts Adél, Ónodi Eszter, Nagy Zsolt, Nagy Ervin, Borbély Alexandra, Bálint András, Gálffi László, Péterfy Bori és Mácsai Pál is.