24.hu: Totális létszámstopot rendeltek el a közszférában – reagált Gulyás Gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 14-én.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 14-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

A teljes közszférában, a minisztériumoktól és az állami cégektől kezdve a rendőrségen keresztül egészen az egészségügyig létszámstopot rendeltek el november 6-ától – adta hírül csütörtökön a 24.hu egy, a lap birtokába került kormányhatározatra hivatkozva.

A kormánydöntés tételesen megtiltja

a minisztériumoknál, a kormányzati főhivataloknál, a központi hivataloknál, a fővárosi és megyei kormányhivataloknál, a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó egyéb szerveknél, új kormányzati/hivatásos/katonai szolgálati, hon- és rendvédelmi, valamint közalkalmazotti jogviszony és munkaviszony létesítését.

A 24.hu szerint a létszámstop az állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságokra és alapítványokra is érvényes, kivétel csak a szakmai felsővezetők kinevezése lehet, a szabály alkalmazása alól kizárólag Rogán Antal adthat felmentést.

Megszólalt a miniszter

A csütörtöki Kormányinfón is téma volt a létszámstop. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősített az értesüléseket, egyúttal azt is mondta, csak a közigazgatást érinti az intézkedés, az egészségügyet nem.

Utóbbi kapcsán a Népszava közölt cikket még kedden, melyben azt írták, november 6-tól gyakorlatilag létszámstop lépett életbe: az Állami Egészségügyi Ellátóközpont utasítása alapján a kórházak csak megbízási szerződést köthetnek, de nem lehet új jogviszonyt létesíteni.

Kapcsolódó hírek