Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét egy biztosító, lecsapott az MNB

Ideiglenesen felfüggesztette a Magyarországon is működő szlovák Novis Biztosító Sensum nevű életbiztosításának forgalmazását a Magyar Nemzeti Bank, miután kiderült, a cég a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője hétfőn az M1-en arról beszélt, kriptovalutába fektetni rendkívül kockázatos dolog, márpedig egy befektetési életbiztosításnál az ügyfél viseli a kockázatot, míg a hagyományos életbiztosításoknál van egy valószínűleg alacsonyabb, de garantált kamat, amit a biztosító fizet az ügyfélnek.

A jegybank hivatalból indított fogyasztóvédelmi vizsgálatot a cégnél, amely az eddigi adatok szerint nem a jogszabályban előírt számítási módszertannak megfelelően határozta meg a teljesköltség-mutatója értékét. Így az ügyfelek nem tudhatták például, hogy mekkora költséget számol fel a biztosító annál a terméknél, amit választottak. Amennyiben viszont igazolja a Novis, hogy megfelelő a teljes-költségmutatója, esetleg újra forgalmazhatja ezt a terméket.

Nem először van gond a biztosítóval

Tavaly júliusban a Novis öt biztosításának forgalmazását függesztette fel az MNB, majd idén ezeket véglegesen betiltotta, mivel a tájékoztatókban, hirdetményekben nem közölték egyértelműen, hogy a termékekre van-e tőke-, illetve hozamgarancia.

Problémásnak találta az MNB a Novisnál azt is, hogy az egyik magyarországi ügynökénél, a Quantis Consultingnál tulajdonosi átfedéseket talált a közvetítő és a biztosító között, ezzel a termékek ajánlásánál a részrehajlás esélye is fennállhatott.

Kapcsolódó hírek