A magyar sajtószabadság volt a téma az EP-ben, Hidvéghi kiosztotta a kritizálókat

Meghallgatást tartott szerdán az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) a média- és a szólásszabadság állásáról, ahol magyar részről Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő elutasította a hazai „sajtószabadsággal” kapcsolatban megfogalmazott bírálatokat, mondván, a beszámolók rendkívül egyoldalúak és manipulatívak voltak, és különben is: bevándorlás.

Patrick Penninckx, az Európa Tanács információs részlegének vezetője leszögezte, hogy bár a szabad sajtó a demokrácia egyik fő pillére, egyre nagyobb veszély fenyegeti, és a válaszintézkedések sem feltétlenül pozitívak. Az elmúlt években három újságírót öltek meg az Európai Unióban, több sajtóterméket bezárásra kényszerítettek, gyorsan terjednek az álhírek, gyakori a riporterek megfélemlítése és nehéz a minőségi újságírás finanszírozása.

Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül brüsszeli irodavezetője nagy problémának nevezte a médiaellenes retorika terjedését, az újságírók elleni gyűlöletkeltést, és kijelentette, különösen aggasztó, ha ebben politikai vezetők is részt vesznek. Ennek kapcsán Magyarországot is említette, mondván,

ellenséget képeznek a sajtó egyes részéből, kirekesztve a nem kormánypárti médiumok munkatársait.

Orbán évek óta csak magának ad interjút

Erdélyi Péter, a 444.hu újságírója arról beszélt, hogy Magyarországon rendkívül beszűkült a független sajtó mozgástere, és az újságírókat bizonyos esetekben a szó szoros értelmében is fenyegetik, ráadásul a hatóságok részéről is előfordulnak megfélemlítési kísérletek.

Elmondta, a kormányzati szereplők és az állami intézmények legtöbbször egyszerűen nem válaszolnak a kérdésekre, Orbán Viktor kormányfő több mint öt éve nem adott interjút független magyar újságnak,

eközben pedig a hatalom példátlan központosítással kiépítette saját médiabirodalmát, több mint 400 médiatermék összevonásával.

„A világon nagyon sok országban jóval nehezebb és veszélyesebb újságírónak lenni, mint Magyarországon. Azonban ez, amiről én beszéltem, nem máshol történt. A mai Magyarországon, amely a NATO és az Európai Unió tagja” – zárta prezentációját.

Donáth Anna Júlia, a Momentum képviselője kiemelte, a független, oknyomozó újságírók elhallgattatására „nagyon komplex eszközrendszer” működik Magyarországon, az érintettek pedig igazán a rendőrségre sem számíthatnak.

Azért van sajtószabadság, mert bevándorlás

Hidvéghi Balázs ellenben úgy tudja, a médiaszabadság kulcsfontosságú a demokráciákban, és Magyarországon szabadabb, élénkebb, illetve tabuktól mentesebb a közbeszéd, mint sok más európai országban. A magyar helyzetről szóló beszámolókat rendkívül egyoldalúnak és manipulatívnak minősítette „még a LIBE sztenderdjeihez képest is”.

Úgy vélekedett, hogy az egyetlen igazi változás, hogy ma a korábbiakkal ellentétben működnek konzervatív médiumok is, és ez zavar sokakat a baloldalon, azonban a legnagyobb tévécsatornák, online portálok és lapok továbbra is kormánykritikusnak számítanak.

Az EP-képviselők bíráló hozzászólásai kapcsán pedig megfejtette:

„Magyarországot évek óta támadják, ennek a valódi oka az, hogy a magyar kormány szembemegy azzal a rossz brüsszeli bevándorláspárti politikával, amelyet rá akarnak erőltetni az összes tagállamra.”

Kapcsolódó hírek