Baleset

Súlyos baleset Tatán: terhes anyuka hajtott ki egy mentő elé, két mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Belföld

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

Baleset

Megrázó videó került elő az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetről

Elcsalták a választást a fideszes javára Fehérvárcsurgón, újraszámolás után győzött a független jelölt

RövidenRöviden

Megváltoztatta a fehérvárcsurgói polgármester-választás eredményét a Győri Ítélőtábla, így a fideszes Schmidtné Cser Viktória helyett Temesvári Krisztián, a független jelölt lett a megválasztott településvezető.

A bíróság pénteki közlése szerint az október 13-ai önkormányzati választáson előzőleg Schmidtné Cser Viktóriát hozták ki győztesként, Temesvári azonban fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, és a szavazatok újraszámlálását kérte.

A független jelölt arra hivatkozott, hogy az érvénytelen szavazólapok hátoldalára az érvénytelenség okát nem vezették rá, a szavazatszámláló bizottság tagjai azt nem írták alá, ezzel pedig

megsértették a választási törvényt, és így a szavazatok manipulálása is lehetségessé vált.

Hivatkozott továbbá arra is, hogy a számlálás mindkét szavazókörben metodikai hibákkal történt:

az egyik szavazókörben a bizottság a polgármesteri szavazólapokat „ad hoc” jelleggel külön kisebb csoportokra bontotta, a kisebb csoportban lévő szavazólapon a szavazatokat mindig ugyanaz az ember számolta, majd ezeket a részeredményeket összesítették.

A polgármesteri szavazólapokat csak ezután helyezték egy csoportba, ám azokat már nem számolták meg újra.

A megyei bizottság még elkente volna

A Fejér Megyei Területi Választási Bizottság október 18-án a helyi választási bizottság határozatát helybenhagyta azzal az indokkal, hogy a választási eredmény elleni jogorvoslati kérelemben a törvénysértés pontos megjelölése mellett a bizonyítékokat is úgy kell megjelölni, hogy azok alapján legalább valószínűsíteni lehessen, hogy az eredmény megállapításánál jogsértések történtek. A kérelem azonban ezeknek a feltételeknek – véleményük szerint – nem felelt meg.

Hangsúlyozták azt is, hogy csupán a gyanú felvetése a jogsértés megállapítására nem alkalmas, miként nem releváns az a kellően valószínűsített jogsértés sem, amely nem alapvetően jelentős, vagy nem befolyásolja az eredményt. A szavazatok újraszámlálását pedig önmagában a kis szavazatkülönbség nem indokolja – tették hozzá.

A területi választási bizottság határozata ellen Temesvári Krisztián bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, az ítélőtábla pedig kedden megváltoztatta a területi választási bizottság határozatát, és megállapította, hogy Fehérvárcsurgó megválasztott polgármestere Temesvári Krisztián – 477 szavazattal – megelőzte Schmidtné Cser Viktóriát, aki 445 szavazatot kapott.

Jogszabálysértés történt

Az ítélőtábla szerint a kérelmező

megfelelően valószínűsítette, hogy a szavazatszámlálás során olyan eljárási jogszabálysértések történhettek,

amelyek a polgármester-választás eredményét befolyásolhatták. A szavazatokat újraszámolták, amelynek eredményeként a Schmidtné Cser Viktória polgármesterjelöltre leadott és összekötegelt 246 szavazat között a bíróság 17 érvényes, Temesvári Krisztiánra leadott szavazatot talált.

Az ítélőtábla határozatával szemben rendes jogorvoslatnak nincs helye.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Taroltak a független jelöltek a tegnapi időközi választásokon

Százmilliót vert el az újpesti fideszes szavazatvásárlásra, így is megbukott

10 millió forinttal lép le a II. kerület bukott fideszes polgármestere

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter