Taroltak a független jelöltek a tegnapi időközi választásokon

Továbbra sem működik a Fidesz nagy ötlete, hogy „függetlenként” indítják jelöltjeiket.

Több helyütt tartottak a hétvégén időközi választást, a Fidesz két helyen is látványosan tolta a számára szimpatikus „független” jelöltet, de a kinézettek alulmaradtak a voksoláson.

A Zala megyei Esztergályhorvátiban azért kellett megismételni a polgármesterválasztást, mert legutóbb a két legjobban szereplő jelölt egyaránt 87-87 szavazatot kapott. A tegnapi szavazáson a négy jelölt közül a függetlenként induló Brunner Tibor Kálmán 141, Farkas Tibor (független) 108, Proksa József (független) öt, a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben induló Németh Györgyi Ilona pedig nem kevesebb, mint két voksot gyűjtött be. Farkast a térség fideszes országgyűlési képviselője is próbálta segíteni, de hiába, Brunnert választották meg a település lakói.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépváralján is szavazás volt vasárnap, amit szintén szavazategyenlőség miatt kellett megismételni. A polgármesteri székért induló két független jelölt közül Dávid Zoltán 168, míg Tóth Tamás 132 érvényes szavazatot kapott. Itt Tóth Tamás volt a kormánypárt által favorizált induló, a kampányhajrában Tállai András állt ki mellette nyilvánosan, a jelek szerint ugyancsak hiába.

Lakhegyen sem kormánypárti lett a polgármester. A Zala megyei faluban tavaly októberben – az országban egyedüliként jelöltek híján elmaradt mindkét választás. Most a 391 választó közül 267 szavazott. A hat polgármesterjelölt közül öt függetlenként, egy a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben indult. Végül Ujvári Katalin győzött, 90 voksot kapott.

A független Toma Richárdot választották polgármesterré Banán, a szavazatok 40 százalékával. Toma Richárd 320, a település korábbi polgármestere, Horváth Márta 285 szavazatot kapott. Az időközi választást itt is szavazategyenlőség miatt írták ki, az előző szavazáson Horváth Márta és Toma Richárd egyaránt 232 szavazatot kapott.

Kapcsolódó hírek