Szélsőséges iszlamista kapcsolatok és botrányok kísérik világszerte az iskolát, amit Budapesten nyitnak Erdoganék

A letelepedési kötvények óta tudható, hogy Magyarországon csak addig fontos a biztonság, amíg plakátokon lehet róla üvöltözni.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Budapesten is általános iskolát és gimnáziumot nyit Recep Tayyip Erdogan török elnök alapítványa, a 24.hu pedig most arról ír, egészen zavarba ejtő, amit a hálózat többi iskolájáról tudni lehet.

A lap emlékeztet, a magyarországi intézmény célja sem más, mint – több európai társával együtt – Erdogan Törökországon kívüli hátországának növelése és erősítése. Az iskolákat futtató Maarif Alapítványt egyébként az Erdogan-elleni 2016 puccskísérlet után hozták létre, és alapító okirata szerint fő célja a török elnök hatalmát állítólag megdönteni szándékozók iskoláinak megszerzése.

A 24.hu gyűjtése szerint azonban a Maarif intézményei világszerte botrányoktól hangosak. Afganisztánban például többször összetűzésbe is került az iskola a helyi szervekkel, mert az afgán hatóságok szerint a törökök iratokat hamisítottak, álhíreket terjesztettek. Ennek ellenére az intézményt megtűrik az országban, mert cserébe sok gyerek kap – meglehetősen alacsony színvonalú – oktatást.

A leghangosabb botrány Albániában robbant ki az erdogani iskola körül, ott egy tanárt le is tartóztattak, mert

tanórán az Iszlám Állam propagandavideóit nézette diákjaival,

majd azzal etette a gyerekeket, hogy a terroristák „elsődleges célja megvédeni a muszlimokat, és jó emberek”.

A grúziai Batumiban nyitott Maarif-iskola pedig azzal borzolta a kedélyeket, hogy egy olyan embert neveztek ki igazgatóvá, akit Törökországban eltiltottak a tanítástól, mert

egy vallási iskolában hetvenötnél is több diáklányt zaklatott szexuálisan.

A 24.hu megjegyzi, a Maarif iszlamista terrorszervezetekhez fűződő viszonyát jól szemlélteti, hogy jelenlegi alelnöke, Osman Nuri Kabatepe alapítója volt az IHH-nak, annak az állítólagos segélyszervezetnek, amely majdnem minden komolyabb iszlamista terrorszervezethez ezer szállal kötődik.

Hogy az évek óta az iszlámmal riogató, a terrorizmus „nagy ellensége” Orbán Viktor miért engedte Budapestre Erdogánék botrányos hátterű iskoláját, vagy hogy milyen előnye származik belőle, azt egyelőre nem tudni.

Frissítés (2019. november 21.) – Helyreigazítást kért lapunktól a Maarif Hungary Nonprofit Kft., álláspontjukat az alábbiakban közöljük.

Kapcsolódó hírek