Török iskolát nyitnak Budapesten Erdoganék

Orbán Viktor kormányfő (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én.
Orbán Viktor kormányfő (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A 24.hu értesülései szerint a fővárosi kormányhivatal engedélyt adott egy olyan általános iskola és gimnázium megnyitásához, amit Recep Tayyip Erdogan török elnök alapítványa hoz létre a magyar fővárosban.

A Maarif Általános Iskola és Gimnázium a Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola helyén működik majd a IX. kerületben, a tantermeket és eszközöket pedig a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumtól fogják bérelni. A tanítás még nem zajlik, az intézmény státusza ugyanakkor szeptember óta aktív.

A tervek szerint ugyanis már idén ősztől 80 általános iskolás tanítása kezdődött volna meg az iskolában, de hogy végül miért nem indult el az oktatás, azt nem tudni. A 2020/2021-es tanévben viszont már 240 diákkal – 160 általános iskolással és 80 gimissel – számolnak, nemrég pedig még tanárokat is kerestek.

A 24.hu szerint egyelőre nem tudni, hogy miből finanszírozzák az iskola működését, hogy csak török diákokat várnak-e, illetve szerepet kap-e az intézményben a muszlim vallási nevelés, és ha igen, ez együtt jár-e mecsetépítéssel.

Az iskola fenntartója egyébként egy idén nyáron alapított cég, a Maarif Hungary Nonprofit Kft. lesz, amelynek ügyvezetője lakcíme szerint Isztambulban él.

A cég tulajdonosa a törökországi Maarif Alapítvány, melyet 2016-ban az ellene irányuló katonai puccs után hozott létre Erdogan, hogy ellensúlyozza Fethullah Gülen muszlim hitszónok hálózatát, aki szintén magániskolákat tart fenn. A Maarif Alapítvány azóta már átvette Gülen iskoláinak egy részét. A Maarif-iskolákban hangsúlyos a muszlim vallási hagyományok oktatása, a Korán kötelező tantárgy – emlékeztet a 24.hu cikke.

Frissítés (2019. november 21.) – Helyreigazítást kért lapunktól a Maarif Hungary Nonprofit Kft., álláspontjukat az alábbiakban közöljük.

Kapcsolódó hírek