Orbán: erőszakot is alkalmazhat Magyarország, ha Törökország Európára zúdítja a menekülteket

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor szerint Magyarország erőszakot is alkalmazhat a déli, szerb határánál, hogy megvédje az Európai Unió határát, ha Törökország beváltja a fenyegetését, és megnyitja a kapuit a menekültek előtt Európa felé.

Az Euronews emlékeztet, Törökországban 3,5-4 millió szíriai menekült él táborokban. Az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló török elnök, Recep Tayyip Erdogan azonban néhány napja megfenyegette az EU-t, hogy amennyiben elítéli a Szíria kurdok által lakott területekre irányuló török inváziót, akkor

megnyitja Európa felé a határt a menekültek előtt.

Orbán a Hír TV-ben most arról magyarázott, Törökország a következő hetekben dönt arról, hogy mit kezd a menekültekkel. Ha Törökország Európa felé küldi őket, akkor a menekültek óriási tömegben érkeznek Magyarország déli határaihoz.

„Az a magyar nemzeti érdek, hogy ne Európa felé indítsák meg a szíreket, hanem Szíriába” – fogalmazott, hozzátéve, jelenleg mintegy 90 ezren vannak a balkáni migrációs útvonalon, ha erre a törökök ráengednek még százezreket, akkor

„nekünk erővel kell megtartani a magyar határ védelmét a szerb-magyar határon. Nem kívánom senkinek sem, hogy ezt kelljen tennünk”

– tette hozzá Orbán, akinek azért valószínűleg nem esne nehezére ismét eljátszani a Magyarországot a migránsoktól megmentő hőst.

Kapcsolódó hírek