Baleset

Súlyos baleset az Esztergom Rallyn: nézők közé csapódott egy autó, legalább 4-en meghaltak, sok a sérült

Baleset

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben

Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

Tiborcz ügyeiről kérdezték a finn miniszterelnököt, Orbán fake newsozva válaszolt

Harta ViktorHarta Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfőjével, Antti Rinnével közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfőjével, Antti Rinnével közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 30-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Közös sajtótájékoztatót tartott hétfő este Orbán Viktor és Antti Rinne finn miniszterelnök a jogállamisággal kapcsolatban, ahol Tiborcz István ügyei is előkerültek.

Az Index tudósítása szerint egy finn újságíró kérdezte Rinnét arról, hogy hogyan juthattak EU-s támogatások Orbán vejéhez, mit tehet az EU a jövőben a hasonlók ellen, valamint, hogy hogyan lehetne visszavonni ezeket a támogatásokat. Rinne helyett azonban Orbán Viktor vette magához a szót, és arról kezdett magyarázni:

„bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news”

– mondta Orbán, lényegében azt állítva, hogy az Orbán-kormányok regnálása alatt multimilliárdossá lett veje nem is kapott uniós támogatásokat.

Ez azért meglepő, mert a valóság az, hogy Tiborcz egykori érdekeltsége, az Elios sorra nyerte az állami, főként uniós finanszírozású projekteket, több városban is ez a cég újíthatta meg a közvilágítást közpénzből.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF súlyos szabálytalanságokat is talált a közvilágítási projektek körül, a magyar hatóságok viszont hogy, hogy nem, semmi furát nem találtak a miniszterelnöki rokon érdekeltsége körül.

Az Elios zűrös közvilágítás-felújítási számláit egyébként a kormány végül el sem küldte Brüsszelbe, hanem inkább a magyar költségvetés terhére lett kiegyenlítve, ami így már valóban nem érintett közvetlenül EU-forrást. Hogy Orbán ezért fake newsozott-e olyan bátran, azt nem tudni. A 444.hu kereste a miniszterelnök sajtósát az ügyben, válasz azonban egyelőre nem érkezett.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Orbán Viktor bejelentette, hogy dolgozik a kormány

Orbán a Facebookon hajrá magyarokozik, miközben Budapesten a lemondásáért tüntetnek

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter