Elismerte a minisztérium: tényleg nem mennek az Elios számlái Brüsszelnek

Valóban nem fogja kifizetni az EU a miniszterelnöki vő, Tiborcz István egykori cégének, az Eliosnak a számláit, mivel azok „túlvállalás” miatt nem érnek el Brüsszelbe.

Tegnap Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője számolt be arról a beismeréssel felérő visszakozásról, hogy Tiborcz bűzös „közvilágítás-korszerűsítését” végül a magyar állam fogja állni, mivel a kormány nem szeretné bizonyítani az Uniónak, hogy jogszerű volt a projekt, inkább lemondunk a támogatásról.

A hvg.hu megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot Jávor bejegyzése kapcsán. A Palkovics László vezette szervezet azt írta,

„110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között”.

Ennek tükrében pedig tényleg nem mennek az Elios számlái az EU-nak.

A minisztérium a túlvállalást bevett gyakorlatnak nevezte, mivel állításuk szerint az Európai Bizottság minden országban mindig vitatja a projektek egy részét. Emellett be is védték az OLAF által vitatott Elios-munkákat, mondván, hogy a magyar hatóságok nagyon de nagyon megvizsgálták, volt-e valami stikli Orbán vejének egykori cége körül, és hát mindent rendben találtak.

Kapcsolódó hírek