El sem ment a Fidesz a klímaügyben összehívott rendkívüli ülésre

A Fidesz és a KDNP képviselői a klímaügyben összehívott rendkívüli ülésen 2019. szeptember 18-án.
A Fidesz és a KDNP képviselői a klímaügyben összehívott rendkívüli ülésen 2019. szeptember 18-án. Fotó: Facebook/Szabó Tímea

Határozatképtelen volt az Országgyűlés szerdai rendkívüli ülése, amelyet az ellenzék azért kezdeményezett, hogy a parlament tájékoztatást kapjon a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól.

A kormány, valamint a Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt az ülésen.

Az ellenzékiek napirend előtt arról beszéltek, hogy az októberi önkormányzati választás után az ellenzéki vezetésű települések saját hatáskörben is tehetnek a klímaváltozás ellen.

Kósa fejében az értelem szikrája sem lángol

Jakab Péter szerint a Fidesz még a klímaváltozás kérdésében is hazudik, ugyanis 2050-ben nem az lesz a kérdés, mekkora a rezsiszámla, hanem az, hogy túléljük-e a klímaváltozást. A jobbikos azt mondta, a rezsicsökkentést az veszélyezteti, amikor a fideszes politikusok bevásárolják magukat az energiaszektorba, vagy az, hogy a Fidesz a világpiaci árnál 40 százalékkal drágábban adja a gázt a lakosságnak.

Hiányolta a kormányt, a Fideszt és „a nemzet bozótharcosát”, Kósa Lajost, aki – mondta – a lángoló őserdőt bozóttűznek titulálta. „Kósa Lajos fejében nemhogy a bozót, hanem az értelem szikrája sem lángol” – fogalmazott.

A klímaváltozás Soros-ügynök

Az MSZP-s Tóth Bertalan arról beszélt, a kormánypártok szerint nincs klímaváltozás, de ha mégis létezik, akkor biztos „valamiféle liberálszocialista, kommunista, biciklista, Soros-ügynök, migráns” találmány. Ez a hozzáállás az Orbán-közeli oligarchák érdekeit szolgálja, hiszen látni, hogy Mészáros Lőrinc hogyan terjeszkedik az energetikai piacon – közölte.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa szerint a magyar emberek többsége is tudja, ha most nem cselekszünk a klímaváltozás ellen, akkor gyerekeink, unokáink az élhető lakóhelyért, az élelemért és a vízért fognak háborúzni.

Szerinte amikor a kormánypártiak nem jelennek meg egy ilyen nagyon fontos ülésen, nyíltan kimondják:

„magasról tesznek a magyar emberek egyik legégetőbb problémájára és a gyerekeink jövőjére”.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője a kormányoldalról szólva úgy fogalmazott: Magyarországnak „szinte betonba öntött, klímaszkeptikus” és „vak” kormánya van, a legnagyobb kormánypárt politikusai pedig „nem látják az égő bozóttól az erdőt”, az éghajlatváltozást pedig „kommunista trükknek”, „politikai csatatérnek tartják”.

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője a kormányt „semmirekellőnek” nevezve arról beszélt: le kell váltani a jelenlegi kabinetet, mert alkalmatlan arra, hogy olyan globális kérdéseket kezeljen, mint a klímaügy vagy a menekültkérdés.

Az elnöklő Latorcai János a felszólalások után megállapította, hogy a Ház nem határozatképes. Jelezte: a Fidesz és a KDNP arról tájékoztatta, nem vesz részt az ülésen, ezért nem lát lehetőséget arra, hogy a határozatképességet helyreállítsák. Így bezárta az ülést. A parlament soron következő ülésének időpontját egyelőre nem közölték.

Kapcsolódó hírek