Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Népszava: 40 százalékkal is olcsóbb lehetne a gáz, ha nem lenne rezsicsökkentés

A piaci folyamatokat figyelembe véve akár 30-40 százalékkal is csökkenhetne a hazai lakossági gázár – mondta a Népszavának Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője. Pontos becslést nem tudott adni a szakember, mivel úgy látja, a magyar gázár változása „politikai alapú”, valamint még mindig titok, mennyiért veszi az oroszoktól a Magyar Földgázkereskedő Zrt. az energiahordozót.

Más szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a lakossági gázár a 2014-es befagyasztása óta annak ellenére változatlan, hogy közben a gáz európai tőzsdei ára jóval hosszabb ideig járt akkori szintjénél lejjebb, mint feljebb, és ilyenkor a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-nél, azaz az államnál jelentkezik a többlethaszon.

Az európai tőzsdei gázár az elmúlt egy évben szinte harmadára esett, ilyen mélyre az elmúlt 10 évben nem zuhant az ár.

A folytatásban azonban az Erste szakértője szerint drágulás várható, mert számos nagy ipari térség, így Kína vagy az EU gázigénye nőni fog, és a kieső szén- vagy épp atomerőműveket is célszerű gáztüzelésű egységekkel kiváltani. A globális felmelegedés is növeli a gázigényt: egyre több klímaberendezést üzemeltet az emberiség, ez több áramot igényel a gázzal is üzemelő erőművektől.