Mfor.hu: elsorvaszthatja az önkormányzatokat a Fidesz egy esetleges választási bukta után

Az Mfor.hu azt írja, amennyiben elveszítené a budapesti kerületek és a megyei jogú városok többségét a Fidesz az őszi önkormányzati választáson, gyengíthetik az önkormányzatok hatásköreit, hasonlóvá téve azokat a francia prefektúrákhoz.

A lap úgy értesült, az átalakítás üteme és mértéke az eredménytől függ, de nem rögtön, hanem apró lépésenként következne be.

A települések vezetőit polgármestereknek hívnák, de hatáskörük egy minisztériumi főosztályvezetőnél nem lenne sokkal több.

A polgármesteri hivatalok főként hatósági ügykörökben járhatnának el: építési engedélyek, közigazgatási-, szociális és gyámügyek, helyi kulturális és sportrendezvények szervezése – írják. Az önkormányzati cégeket az állam tartaná ellenőrzés alatt, a települések költségvetéseit és a beszámolót az államkincstár készítheti el.

A lap információi szerint az is felmerült, hogy az iskolák mintájára átvennék a bölcsődéket és az óvodákat is, de mivel az iskolák államosítása nem volt zökkenőmentes, ezt nem valószínű, hogy bevállalnák.

Kapcsolódó hírek