Belföld

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Bűnügy

6 évvel ezelőtti csecsemőgyilkosságra derült fény Kiskunlacházán

Bulvár

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában – így néz ki az égből

Újra őrizetbe vették a Viking Sigyn ukrán kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztásával is gyanúsítják.

TÓTH M. Gábor
Tóth M. Gábor, a Viking Sigyn ukrán kapitányának, Jurij Csaplinszkijnek az ügyvédje, Sógor Zsolt, a Hableány sétahajót működtető Panoráma Deck Kft. jogi képviselője és Gulyás Krisztián a Hableány sétahajó elhunyt magyar kapitánya családjának jogi képviselője (b-j) a Kúria, a Hableány sétahajó május 29-iki balesetét érintő, a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyelet alá helyezésével kapcsolatban tartott nyilvános ülésén 2019. július 29-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatják ki, és hétfőn őrizetbe vették a május 29-ei dunai baleset ügyében a szállodahajó ukrán kapitányát.

A rendőrség honlapjára hétfőn felkerült közleményben emlékeztettek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a május 29-ei dunai hajóbaleset miatt vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetése miatt folytat nyomozást, és a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki.

A nyomozók hétfőn őrizetbe vették a kapitányt, akinek a kihallgatása segítségnyújtás elmulasztásának megalapozott gyanúja miatt jelenleg is tart – írták.

A hétfői őrizetbe vétel és az újabb gyanúsítás azután történt, hogy a Kúria hétfőn kihirdetett elvi jellegű határozatában törvénysértőnek minősítette az alsóbb fokú bíróságok döntését, amellyel óvadékot engedélyeztek a hajóskapitánynak. A Kúria határozata ugyanakkor csak a törvénysértést állapíthatta meg, a konkrét ügyben a kényszerintézkedés változatlan maradt.

Az alsóbb fokú bíróságok úgy döntöttek, hogy a gyanúsított 15 millió forintos óvadék ellenében Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet hatálya alá kerül, nyomkövetőt kell viselnie, és hetente kétszer köteles jelentkezni a nyomozóhatóságon. Ezután kérte a legfőbb ügyész a Kúriát, hogy mondja ki: törvénysértő a bíróságok kényszerintézkedéssel kapcsolatos döntése.

Az ügyészség többi között a szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva kérte a 64 éves ukrán hajóskapitány letartóztatását, a gyanúsításban szereplő bűncselekmény ugyanis nagy tárgyi súlyú, 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és a magyar hatóságok előtt nem volt ismert a gyanúsított magyarországi tartózkodási helye. Az ügyészség hivatkozott a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére is, mert a gyanúsított a baleset után adatokat törölt a mobiltelefonjáról.

Ezzel szemben a védelem egyebek mellett azzal érvelt, hogy a hatóságok előtt ismert a hajóskapitány magyarországi tartózkodási helye, és nem törölt adatokat a mobiltelefonjáról.

A Fővárosi Törvényszék másodfokú döntése értelmében június 13-án, miután a gyanúsított befizette az óvadékot – megszűnt a letartóztatása, a férfi bűnügyi felügyelet alá került, legfeljebb négy hónapig.

Ez is érdekelhet:
Fordulat Kenderesi ügyében, nyilatkozott a rendőrség

Kapcsolódó hírek

Jó hírt közöltek a meteorológusok, a jövő héten fellélegezhetünk

Itt a vége: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Máig nem fizetett kártérítést a Viking Sigyn üzemeltetője

Dunai hajóbaleset: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Egy fa hajtott ki a Hableány roncsából, elültették a TEK területén, „ott fog tovább növekedni”

Vádat emeltek a Viking Sigyn kapitánya ellen

Felavatták a Hableány áldozatainak emlékművét

Kiemelt beruházás lett a Hableány-áldozatok emlékműve

Dunai hajótragédia: őrizetbe vették a másik Viking hajó kapitányát