Borzalmas jelenetekről számoltak be a Hableányt elgázoló szállodahajó utasai

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsolt kapitányi hídja, miután kiemelték a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én.
A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsolt kapitányi hídja, miután kiemelték a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek szerint az előzésre vonatkozó szabályok mellett a vízen való találkozás, illetve a hajóútvonalak keresztezésének a szabályait is megsérthette a Viking Sigyn kapitánya.

A lap szerint a szállodahajó eleinte 2-4 kilométer per óra sebességgel haladt, hogy utasai jól láthassák és fotózhassák az Országházat. A hajón utazók tanúvallomásaikban ugyanakkor borzalmas részletekről meséltek: az orrtaton álló amerikai turisták

karnyújtásnyi távolságból nézték végig az elmerülő Hableányt, az áldozatok szemébe is bele tudtak nézni.

„… láttam, hogy annyira közel van, hogy össze fogunk ütközni. […] A Viking a kis hajó hátsó részét ütötte meg […], oldalára borult és nagyon gyorsan elmerült […], a másik hajón láttam, hogy emberek integetnek […], kiabáltak”

– idézte a lap az egyik szemtanút. Egy másik utas arról számolt be, hogy a Hableány az ütközés után oldalra billent, és azonnal a sétahajó alá került.

„Sikítottam, és hátrarohantam a kapitányért, aki jött előre és megnézte, hogy tényleg történt-e valami”

– mondta. Más arról számolt be, hogy az ütközés után néhány embert látott a vízben, akik még életben voltak.

„mentőmellényeket dobtak be nekik […], a hajó (a Hableány) a jobb oldalára fordult, az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem”

– állítja.

A Hableány 33 dél-koreai utasa és kétfős magyar személyzete közül heten élték túl a balesetet, 27 holttestet megtaláltak, egyet még mindig keresnek.

Kapcsolódó hírek