A fiatalok felének van megtakarítása, átlagosan 517 ezer forint

Egyre nagyobb a tudatosan, hónap elején megtakarítók aránya a fiatalok között, a megtakarítások átlagos összege 517 ezer forint volt 2019 első negyedévében, ami jelentős emelkedés a 2018. év végi 414 ezer forinthoz képest – derül ki a K&H csoport legfrissebb felméréséből.

A fiatalok megtakarítási szokásairól készített elemzés szerint

a megkérdezettek 53 százaléka rendelkezett megtakarítással, ami a legmagasabb érték évek óta.

A K&H felmérése szerint a fiatalok közel harminc százaléka a hónap elején tudatosan tesz félre, 23 százaléka pedig a hónap végén megmaradt összeget tartalékolja. A 19-29 évesek között egyre jellemzőbb a tudatos megtakarítás, amiben szerepe van a szülői mintának, az iskolai pénzügyi edukációnak és a különböző szerveztek által indított pénzügyi programoknak – írják.

A megtakarítási célok között első helyen az idén is a lakásvásárlás áll a válaszadók fele szerint, 43 százalékuk általános tartalékot is képez, 40 százalékuk autóvásárlásra is gyűjt, 36 százalékuk pedig egy tervezett utazás miatt takarékoskodik a kutatás szerint.

Az MTI hírében nem esik szó a kutatás módszertanáról, így azt nem tudni, hogy például az 517 ezer forintos átlagos megtakarításba beleszámít-e a borsodi zsákfalvak mélyszegénységben élő fiataljainak pénzügyi helyzete is, vagy csak azok között végezték a felmérést, akik a K&H bankkal kapcsolatba kerültek.

Kapcsolódó hírek