„Vírusként terjed a nacionalizmus” – így indított az Európai Parlament új elnöke

David Maria Sassoli olasz politikus és újságíró. 2019. július 3-ától az Európai Parlament elnöke.
David Maria Sassoli olasz politikus és újságíró. 2019. július 3-ától az Európai Parlament elnöke. Forrás: Wikipedia.org

A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament szerdán.

A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból 345-öt kapott Sassoli. A 63 éves, egykori újságíró 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, az előző ciklusban ő volt az egyik alelnök.

Megválasztását követő beszédében Sassoli arról beszélt, hogy az EU hatalmas kihívásokkal néz szembe, s ezek megoldása érdekében egységet kell mutatnia a sokszínűség megőrzése mellett. Az új elnök külön kitért a következő időszak szerinte legégetőbb problémáira, például a fiatalkori munkanélküliségre, a klímaváltozásra, a digitális forradalomra és a közös értékek megóvására az EU-n belül és kívül is.

Hozzátette, valós válaszokat kell adni az állampolgárok aggályaira, egyebek mellett nem lenne szabad tovább halasztani a dublini menekültügyi rendszer reformját.

Mint mondta, a konfliktusok, a megosztottság erősödése közepette az alapító atyák eszméit kell követni, félretéve az ellentéteket a béke és a fejlődés érdekében.

„Vírusként terjed a nacionalizmus, ez destruktív konfliktusokhoz vezethet”

– figyelmeztetett.

Kapcsolódó hírek