Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Megszavazta a Fidesz az MTA megcsonkítását

Ellenzéki képviselők "MORE THAN ACADEMY" feliratú pólóban az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 2-án.
Ellenzéki képviselők "MORE THAN ACADEMY" feliratú pólóban az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 2-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

131 kormánypárti igen és 53 nem, valamint egy tartózkodás mellett kedden megszavazta az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását, mellyel jelentősen csorbul az intézmény autonómiája.

A hvg.hu megjegyzi: az átalakítás lényege, hogy leválasztják az MTA-ról a kutatóintézeteket, azokból pedig felépítik az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH). Az új hálózat feje egy Irányító Testület lesz, ide a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MTA delegál 6-6 tagot, a testületi elnököt közösen jelölik ki.

A hvg.hu szerint

a tagokat és az elnököt egyaránt a miniszterelnök nevezi majd ki, a döntésekhez viszont nem kell minősített többség, azaz könnyen érvényesülhet a kormányzati akarat.

Az ELKH működéséhez egyébként az MTA vagyontárgyait, központi adminisztrációjának egy részét, valamint nyertes pályázatait és ösztöndíjait is felhasználják majd, a vagyontárgyakat ingyen kell használatba adnia a Magyar Tudományos Akadémiának.

A kedden szétvert akadémia közleményben reagált a történtekre, azt írják,

a tudományos közösség elutasította a törvényjavaslatot, az abban vázolt intézményi és finanszírozási struktúra ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, veszélyezteti a tudományos szabadságot.

Az MTA átalakítása ellen anno élőlánccal tiltakoztak az akadémia dolgozói.