Pintér: rendkívül gyors és szakszerű volt a mentés

Rendkívül gyorsnak és szakszerűnek értékelte a múlt szerdai dunai hajóbaleset utáni mentést a belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt kedden.

Pintér Sándor elmondta: fél óra elteltével már átvette a mentés irányítását, és a helyszínen volt az országos rendőrfőkapitány, a katasztrófavédelmi főigazgató, a budapesti főkapitány és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató is.

A 444.hu korábbi cikke szerint a dél-koreai médiában másféle hangokat lehetett hallani a baleset után. Többek között nem értették, hogy miért csak a baleset után tíz perccel kaptak riasztást a hatóságok és az első mentőhajó miért 14 perccel ezután érkezett meg.

Pintér később a sajtónak azt nyilatkozta, hogy jó az együttműködésük a dél-koreai kormánnyal, a nagykövetségükkel és a búváraikkal is. A koreaiak elfogadják az érveiket, hogy miért ne menjenek be a hajóroncsba. A látótávolság gyakorlatilag nulla, nem tudják, mennyire sérült meg a hajó, milyen „csapdák” vannak belül, ezért életveszélyes bemenni – közölte.

Hozzátette, folytatják a felderítő mentéseket, ha tudnak, holttesteket is kiemelnek, de nem akarnak „újabb holtakat”; a cél a hajóroncs biztonságos kiemelése.

Ezek is érdekelhetnek