Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Életveszélybe kerülhetnek a Hableányhoz lemerülő búvárok

Alacsony vízállásnál sem egyszerű a Dunában a mentőbúvárok dolga, a jelenlegi erős sodrás, a magas vízállás pedig rendkívül megnehezíti a dolgukat – mondta az Indexnek egy volt ipari búvár, aki szerint a hajó kiemelése jelenleg lehetetlen küldetésnek tűnik.

A szerda esti dunai hajókatasztrófához kapcsolódó kutatásban a Magyar Honvédség, a katasztrófavédelem és a rendőrség búvárjai mellett külsős szakemberek is részt vesznek, az osztrák Cobra különleges egysége is Budapestre érkezett.

Az Indexnek nyilatkozó volt ipari búvár szerint az állami és ipari búvárok stressz-szintje eltérő, utóbbiak napi szinten dolgoznak hasonló körülmények között.

„A búvár legnagyobb ellensége a pánik, ezért sem mindegy, ki hányszor dolgozott élesben. Azt sem könnyű először kezelni, ha beleakadsz egy holttestbe”

– fogalmazott a szakember, megjegyezve, jelenleg szó szerint az orrukig sem látnak a búvárok, jórészt a kezüket használják felderítésre, kutatásra. Elmondta, speciális ruhára is sisakra van szükség, a sodrás ugyanis simán kifordítja a merülőket a mezei könnyűbúvár-felszerelésből. Visznek ugyan palackot, de az csak vészhelyzetben használható, levegőellátásuk a felszínről biztosított.

Búvár ereszkedik a vízbe a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó állapotának vizsgálatakor a Margit hídnál 2019. május 30-án.

Búvár ereszkedik a vízbe a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó állapotának vizsgálatakor a Margit hídnál 2019. május 30-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A volt ipari búvár szerint a Margit híd pillére miatt erősebb a sodrás, tovább nehezítve az elsüllyedt Hableányhoz való jutást. Véleménye szerint

a jelenlegi állapotok között nem szabad bemenni a hajótestbe, veszélybe kerülhet a merülők élete, az eszközöket sem tudják biztonsággal levenni.

Beszélt arról is, hogy egy búvár egy-másfél órát tud dolgozni, ennyi idő alatt ki is hűlnek. A merülésekhez az Indexnek nyilatkozó férfi szerint minimum ötfős, összeszokott csapat kell, emellett egy higgadt merülésvezetőre van szükség a felszínen.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz