„Orbán az európai politikatörténet egyik legnagyobb szélkakása”

Orbán Viktor „kiírja magát Európából” és ezzel együtt Magyarország európai uniós tagságát is veszélybe sodorja – mondta Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje szerdán Budapesten.

A szocialista politikus a sajtótájékoztatón

az európai politikatörténet egyik legnagyobb szélkakásának nevezte Orbánt,

aki elhagyja az „Európa-párti, jobboldali, konzervatív családi közösséget”, és az „európai újfasiszta és Európa-ellenes politikai kör” egyik vezetőjévé válik.

Ujhelyi István emlékeztetett: évek óta jelzi, hogy Orbán Viktornak a hétköznapi európai politikai gyakorlattal szakító illiberális rendszere összeférhetetlen az EU értékeivel, Magyarország uniós tagságával.

„Úgy igazol át Orbán az Európát támogató politikai erők közül Európa ellenségei közé, hogy közben Magyarországra hivatkozik” – fogalmazott az MSZP EP-képviselője, aki egyúttal felszólította a kormányfőt: „ehhez a sajátos politikai pávatáncához ne tolja pajzsként maga elé a magyar embereket”.

Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a magyar emberek, köztük a Fidesz szavazói is az Európai Unióban akarnak maradni.

Ujhelyi István kérdésre válaszolva beszélt arról a hazugságról is, amit egy hétfői beszéde nyomán a Fidesz-média a szájába hamisított: az MSZP programja egyértelműen tartalmazza a déli határkerítés fenntartását.

Kapcsolódó hírek