Bűnügy

Rétközberencsi gyilkosság: rettenetes részletek derültek ki a 17 éves Tamás haláláról, megszólalt a család

Baleset

Halálos hajóbaleset Verőcénél: két holttestet megtaláltak, öt embert még keresnek

Külföld

625 millió forint dugódíjjal tartozik a magyar nagykövetség Londonnak

Kiosztották Semjént a Franciaországban élő magyarok a Notre Dame-szakértéséért

Több, Franciaországban élő magyar értelmiségi aláírásával közölt nyílt levelet a Népszava, akiknél Semjén Zsolt „gyalázkodó” víziói verték ki a biztosítékot. A KDNP-s többek között arról hablatyolt, hogy a lángokba borult Notre-Dame annak az apokaliptikus értékvesztésnek a szimbóluma, melyen a saját magát megtagadott Franciaország ment át.

A levél aláírói – Karinthy Judit, műfordító, Kende Péter, politikai elemző, az MTA külső tagja, Márton László, író, Nagy Pál, író, Vető Miklós filozófus, az MTA külső tagja és Dr. Wiener Pál, pszichiáter – megjegyzik, a Notre Dame székesegyházat ért katasztrófára a francia közvélemény példátlan egységgel reagált. Semjén Zsolt mondataira az alábbit írták:

„Mi, Franciaországban élő magyar értelmiségiek nem találunk elég erős szavakat ennek a gyalázkodásnak a visszautasítására. Ennek az országnak, amely 63 évvel ezelőtt feltétel nélkül befogadott bennünket, lehetővé tette, hogy befejezzük tanulmányainkat és, hogy választott pályánkon érvényesüljünk. Ha ma egyenlő polgárként élhetünk befogadó hazánkban, éppen annak köszönhetjük, hogy Franciaország hű maradt történelméhez, önmagához, a felvilágosodott humanizmus értékeihez.”

A miniszterelnök-helyettes húsvétkor is megemlítette a Notre Dame-ot ért katasztrófát a párttévében, ahol többek között arról is magyarázott, hogy az egyház nem emberbaráti egyesület.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!