20 milliárd forint maradt Matolcsy unokatestvérének végelszámolás alá vont bankjában

Az LMP-s Demeter Márta kérdezett rá Matolcsy Györgynél, hogy milyen intézkedéseket tesznek az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. kapcsán, melynek tevékenységi engedélyét a végelszámolás elrendelésével egyetemben március 14-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank.

Demeter írásban feltett kérdését a 444.hu szúrta ki a parlament honlapján. A válasz szerint a banknál, mely Matolcsy György unokatestvérének, Szemerei Tamásnak állt a tulajdonában,

9 magánszemélynek és 49 vállalati betétesnek van követelése, mely közel 20 milliárd forintra rúg.

A dokumentum szerint a magánszemélyeknek 1 105 973 511 forintjuk, míg a vállalati betéteseknek 18 081 203 363 forintjuk van a banknál.

Az NHB Zrt. beszántását követően Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője március 19-én azt mondta, a párt hűtlen kezelés és csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz. Szavai szerint

a pénzintézet éveken keresztül a „Matolcsy-család házibankjaként működött”. Az NHB tulajdonosa Matolcsy György unokatestvére volt, és a pénzintézettől a jegybankelnök két fia is nagyobb összegű kölcsönt kapott.

Az Országos Betétbiztosítási Alap a napokban azt közölte, az NHB Bank 756 betétese jogosult kártalanításra, közülük 412 magánszemély, 344 jogi személy. Az MTI híre szerint az ügyfelek egy része már a múlt héten megkapta a neki járó összeget.

Ezek is érdekelhetnek