Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

20 milliárd forint maradt Matolcsy unokatestvérének végelszámolás alá vont bankjában

20 milliárd forint maradt Matolcsy unokatestvérének végelszámolás alá vont bankjában
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az LMP-s Demeter Márta kérdezett rá Matolcsy Györgynél, hogy milyen intézkedéseket tesznek az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. kapcsán, melynek tevékenységi engedélyét a végelszámolás elrendelésével egyetemben március 14-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank.

Demeter írásban feltett kérdését a 444.hu szúrta ki a parlament honlapján. A válasz szerint a banknál, mely Matolcsy György unokatestvérének, Szemerei Tamásnak állt a tulajdonában,

9 magánszemélynek és 49 vállalati betétesnek van követelése, mely közel 20 milliárd forintra rúg.

A dokumentum szerint a magánszemélyeknek 1 105 973 511 forintjuk, míg a vállalati betéteseknek 18 081 203 363 forintjuk van a banknál.

Az NHB Zrt. beszántását követően Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője március 19-én azt mondta, a párt hűtlen kezelés és csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz. Szavai szerint

a pénzintézet éveken keresztül a „Matolcsy-család házibankjaként működött”. Az NHB tulajdonosa Matolcsy György unokatestvére volt, és a pénzintézettől a jegybankelnök két fia is nagyobb összegű kölcsönt kapott.

Az Országos Betétbiztosítási Alap a napokban azt közölte, az NHB Bank 756 betétese jogosult kártalanításra, közülük 412 magánszemély, 344 jogi személy. Az MTI híre szerint az ügyfelek egy része már a múlt héten megkapta a neki járó összeget.