Gondok egy magyar banknál, korlátozták a kifizetést

Döcög Matolcsy György unokatestvérének bankja.

Azonnali intézkedéseket alkalmazott a Magyar Nemzeti Bank az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása és a betétesek védelme érdekében, amelyek keretében keddtől 30 napra elrendelték a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltották a bank részére további kötelezettségek vállalását.

Minderről a Matolcsy György irányította MNB adott tájékoztatást kedd reggel az MTI-nek. E szerint

az NHB Bank likviditásának vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed, ami az MNB azonnali beavatkozását indokolja.

Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében az MNB keddre bankszünnapot rendelt el az érintett pénzintézetnél.

Az NHB Bank kedd délelőtt a Facebookon azt írta,

az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket. Ennélfogva a befektetési szolgáltató likviditási helyzete stabil és elkülönül az NHB Bank hitelezési tevékenységétől.

Az Index emlékeztet, hogy az az NHB Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, és az MNB már korábban is talált hiányosságokat nála.

Kapcsolódó hírek