Baleset

Most érkezett! Megtalálták a verőcei hajóbaleset 19 éves áldozatának holttestét

Bűnügy

Halálra vertek egy 17 éves fiút Szabolcsban

Belföld

A Rábában találták meg Szentgotthárd fideszes alpolgármesterének holttestét

Kásler elárulta, hogy a 21. század egészségügyét építik

Már csak 30 napot kell majd várnia a kezelésre egy daganatos betegnek.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a magyar ápolók napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2019. február 18-án.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a magyar ápolók napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2019. február 18-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A 21. század egészségügyét építjük a legkorszerűbb technológiákat meghonosítva – magyarázta az emberi erőforrások minisztere az M1 műsorában 8 és fél év Fidesz-kormányzás után, 19 évvel a 21. században.

Kásler Miklós az elektronikus „egészségügyi szolgáltatási tér” (EESZT) adatbázisainak bővítéséről elmondta:

a 23 milliárd forintos fejlesztés keretében a magyar emberek 5 éven belüli egészségügyi adatait lehet feltölteni a már meglévő rendszerbe.

Emellett a nagy adatbázisokat is hozzákapcsolják az EESZT-hez, mint például a vérkészlet- és a védőoltás-nyilvántartásokat, a várandós édesanyák adatait és a gyermekegészségügyi kiskönyvek nyilvántartását.

Kásler Miklós elmondta, hogy a rendszerben rögzítik az onkológiai betegek teljes adatbázisát az „onkoterápiás protokollokkal, tehát a kezelési irányelvekkel együtt”. Így lehetővé válik a telemedicina, azaz távkonzultáció, hogy „ne a beteg utazzon, hanem a lelet”.

A miniszter azt ígérte, a kiépülő rendszer hatására

jelentősen lerövidül a betegek várakozási ideje, a daganatos beteg esetén például a jelenlegi 60 napos várakozási idő kevesebb mint 30 napra csökken.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!