Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Magyarország csatlakozott az Európai Blockchain Partnerséghez

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára és Claire Bury, az Európai Bizottság Kommunikációs Hálózati, Tartalmi és Technológiai Főigazgatóságának főigazgató-helyettese február 18-án aláírta az Európai Blockchain Partnerséget létrehozó nyilatkozatot, ezzel Magyarország lett a 29. ország, amely csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az Európai Blockchain Partnerség az európai blockchain szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése érdekében jött létre még 2018-ban, 21 EU-tagállam és Norvégia részvételével.

A célkitűzés az volt, hogy az aláíró országok együttműködjenek az európai blokkláncszolgáltatási infrastruktúra (EBSI) létrehozásában, amely támogatja a határokon átnyúló digitális közszolgáltatások nyújtását, a legmagasabb szintű biztonsági és magánéleti előírásoknak megfelelően – olvasható az Európai Bizottság közlésében.

Azóta hét másik ország csatlakozott a partnerséghez, legutóbb Liechtenstein. A partnerség valamennyi tagja elkötelezte magát, hogy segíti leküzdeni az akadályokat az innovatív digitális megoldások használatának az Unióban és azon túl történő terjesztése során.

Claire Bury a nyilatkozat Magyarországgal történő aláírása kapcsán arról beszélt:

“a blockchain számos ágazatban egyre inkább érvényesül. A közszféra sem kivétel ezalól, és gondoskodnunk kell arról, hogy ez az izgalmas technológia támogassa a polgárok és a vállalkozások számára nyújtott jobb, határokon átnyúló digitális közszolgáltatásokat is. Örömünkre szolgál, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Blockchain Partnerséghez, és együtt fog működni velünk az európai blockchain szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése érdekében. A digitális egységes piac megteremti a megfelelő feltételeket és infrastruktúrát a működőképes Európa számára a közszolgáltatásokban is”.

A nyilatkozat szerint az Európai Blockchain Partnerség meghatározza a határokon átnyúló digitális közszféra szolgáltatásait, amelyeket egy közös európai blokklánc szolgáltatási infrastruktúrán keresztül lehetne bevezetni, közös irányítási modellt alkalmazva. Az EBSI bevezetése a határokon átnyúló digitális közszolgáltatások kezdeti készletéhez 2019-ben kezdődik, amelyet az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF Telecom) támogat. Ezek a szolgáltatások magukban foglalják az EU vám- és adózási adatait, az EU által finanszírozott projektek könyvvizsgálati dokumentumait, az oklevelek és képesítések határokon átnyúló tanúsítását, valamint az eIDAS-on alapuló európai önállósági identitás-kezdeményezést.

Mogyorósi Attila, a CoinCash szakértője elmondta,

„nagyon örömteli, hogy Magyarország is csatlakozott az európai uniós kezdeményezéshez. Biztosak vagyunk benne, hogy a blokklánc, amely rengeteg iparágat forradalmasítani fog, az EU-s közigazgatásban is megannyi értéket termel majd transzparenciájával és megbízhatóságával az uniós polgárok részére”.