Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Megszólalt Soros György az EP-választások kapcsán

Beleavatkozott!

Megszólalt Soros György az EP-választások kapcsán
Fotó: IMF/Michael Spilotro

Hosszas írást publikált a magyar származású amerikai milliárdos, az Orbán-kormány első számú közellensége, Soros György a közelgő európai parlamenti választások apropóján.

A Project Syndicate oldalon angolul közzétett szöveget 24.hu szemlézte. E szerint Soros úgy látja,

„Európa alvajáróként tart a semmi felé, az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt túl késő lenne, mert félő, hogy az unió úgy jár, mint a Szovjetunió 1991-ben.”

Soros úgy látja, az Európa-ellenes erők előnyt élveznek a 2019-es EP-választáson, az okokat szerinte az elavult pártrendszerben, valamint az EU elveit megsértő tagállamok megregulázására alkalmas jogi eszközök hiányában is keresni kell.

Véleménye szerint a nemzetek közössége nem bír megfelelő kapacitással ahhoz, hogy engedelmességre bírja a tagállamokat, ha azok éppen szembemennek az elfogadottakkal. A pártrendszer kapcsán azt mondta,

„az elavult pártrendszer azokat akadályozza, akik meg akarják őrizni az EU alapértékeit, de segít azoknak, akik szeretnék helyettesíteni ezeket az értékeket valamilyen radikális eszmével”.

A milliárdos a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártról is megfogalmazta véleményét:

„Az Európai Néppárt a legrosszabb. Az EPP szinte teljesen elvtelenné vált, amint azt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és a Fidesz tagságának engedélyezése is bizonyítja. Mindezt azért, hogy megőrizzék többségüket”.