Újabb német gyár állhat le a győri Audi-sztrájk miatt

Az ingolstadti után a neckarsulmi gyárat is megakasztja a győriek munkabeszüntetése.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet által január 24-én meghirdetett sztrájkban résztvevő dolgozók a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 29-én.
Az Audi Hungária Független Szakszervezet által január 24-én meghirdetett sztrájkban résztvevő dolgozók a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 29-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Szerdán is folytatódik az Audi Hungária Független Szakszervezet által meghirdetett, január 31-e reggel hat óráig tartó egyhetes sztrájk a győri gyárban, mert a keddi tárgyalások sem vezettek megállapodáshoz. A munkabeszüntetés miatt újabb német gyárban rendelhetnek el kényszerpihenőt

Az érdekképviselet tájékoztatás szerint a keddi tárgyalási sorozat késő estig tartott, ahol az Audi új ajánlatot tett. A vállalat már megadná a 18 százalékos béremelést, de az éves béren kívüli juttatás csak 100 ezer forinttal emelénék.

Nem lett megállapodás, és a mintegy 9300 tagot tömörítő szakszervezet a Facebook-oldalán azt írta, hogy

„fontos döntés előtt állunk, hiszen fel kell térképeznünk a további lehetőségeket, valamint az ezután következő lépéseinket”.

Az AHFSZ január 24-e óta tartó sztrájkja miatt teljesen leállt a termelés Győrben, a kiesés miatt pedig hétfőn leállították a gyártást az Audi központi üzemében, a bajorországi Ingolstadtban is, mert hiányoznak a Győrben készített motorok.

Az Audi másik németországi üzemében, a neckarsulmi gyárban is leállhat a termelés:

szerdáig van megfelelő számú motor a járművek összeszereléséhez.

A hét második felétől ott is vizsgálni kell majd a gyártás folytatásának feltételeit.

Támogatás és audis ellenkampány

A sztrájkolókat rengeteg szakszervezet biztosította támogatásukról Magyarországról és külföldről egyaránt, eközben az Audi győri vezetése passzív agresszív eszközökkel, lelki hadviseléssel próbálja letörni a sztrájkhajlandóságot.

A dolgozókat Parragh László, az iparkamara elnöke is megfricskázta kicsit. Ő nem a melósokért, hanem a Magyarországról kialakult befektetői képért aggódik.

Kapcsolódó hírek