Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Most kell komolynak maradni: megszólalt az ÁSZ a Fidesz és a KDNP gazdálkodásáról

Példát lehetne venni róluk, „kedves” „ellenzék”!

Nem ez lesz az év meglepetése, de miután az ellenzéki pártokat sorra csuklóztatja az Állami Számvevőszék, fontos arról is beszámolni, hogy vizsgálatuk szerint

a Fidesz és a KDNP 2016-17-es gazdálkodása törvényes volt, a két párt betartotta a jogszabályi előírásokat, ezzel biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

Az ÁSZ honlapjára kedden kikerült jelentés szerint a Fidesz a 2016-os pénzügyi kimutatásában 1 milliárd 84,1 millió forint bevételt és 1 milliárd 573,4 millió forint kiadást mutatott ki, míg 2017-ben az összes bevétele 1 milliárd 571,1 millió forint, míg a teljesített kiadások összege 1 milliárd 249,5 millió forint volt. A Fidesz a központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben is 876,6 millió forint támogatást kapott.

Az egykori fideszes képviselő, Domokos László által elnökölt számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy a párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, ami támogatta

a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást.

A könyvvezetés és a nyilvántartási rendszer kialakítása is a jogszabályi előírások szerint történt.

A Fidesz az ellenőrzés rendjét kialakította és működtette, ugyanakkor a 2017-ben, az alapszabály módosításakor a felügyelő bizottság létrehozásáról nem gondoskodott – mutatott rá az ellenőrzés.

A vizsgálat szerint a párt a pénzügyi kimutatásait a jogszabályi előírások alapján készítette el, azok közzétételéről határidőben gondoskodott, működéséhez a forrásokat – köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat – szabályszerűen használta fel, tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el, vagyonát a törvényi előírásoknak eleget téve használta.

A Fideszénél csak a KDNP gazdálkodása példásabb

A jelentés szerint a KDNP 2016-os pénzügyi kimutatásában 172,2 millió forint bevételt és 166,2 millió forint kiadást számolt el, míg 2017-ben a párt összes bevétele 210,3 millió forint, a kiadások összege pedig 171,0 millió forint volt. A párt a központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben is 152,7 millió forint támogatást kapott.

Az ÁSZ szerint a KDNP gazdálkodása esetében is érvényesültek a jogszabályi előírások, ami támogatta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást. A számvevőszék ellenőrzése a KDNP számviteli politikájában tárt fel hiányosságot. A párt az ellenőrzés rendjét kialakította és működtette, ugyanakkor 2017-ben, az alapszabály módosításakor a felügyelő bizottság létrehozásáról nem gondoskodott – állapította meg az ÁSZ.

A vizsgálat szerint a KDNP is a jogszabályban előírt tartalommal és határidőben gondoskodott pénzügyi kimutatásai közzétételéről, működéséhez a forrásokat szabályszerűen használta fel,

tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el, vagyonát a törvényi előírásoknak eleget téve használta.

Az ÁSZ a KDNP elnökének két javaslatot tett, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten